Wat betekende Shimon Peres voor de christenen in Israël?

Rembrandt

Shimon Peres is niet meer. Op 93-jarige leeftijd is de voormalig president en premier van Israël overleden nadat hij twee weken geleden een hersenbloeding kreeg. De laatste van Israels founding fathers wordt door President Obama geroemd om zijn visie die altijd gericht was op de toekomst en vrede. Wat betekende hij voor de christenen in Israël?

De christelijke Bible Society in Israël kwam gisteren met een verklaring, waarin Shimon Peres “een man van vrede” wordt genoemd, “met wie iedereen in Israël zich zou kunnen identificeren.” Directeur Victor Kalisher gaf verder aan dat Shimon Peres “veel respect” voor christenen had en dat hij “bekendstond om zijn optimisme”, in het bijzonder met betrekking tot een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten.

Kalisher ontmoette Shimon Peres bij verschillende gelegenheden, waarbij de messiasbelijdende Jood hem zelfs een Hebreeuwse Bijbel overhandigde. Hierna schreef hij aan Peres dat hij voor hem bad dat hij Jezus zou leren kennen. Na de dood van zijn vrouw, een paar weken later, schreef Peres Kalisher terug om hem te bedanken voor de Bijbel. Kalisher: “Het was echt iets dat ik niet zal vergeten. Voor mij een herinnering dat hij een open minded persoon was zonder vooroordelen.”

Internationaal advocaat Dr. Harry Hagopian, die samen met Peres werkte aan de Oslo-akkoorden, zei in Premier News Hour: “Veel mensen zeiden over Peres: ‘Zijn ideeën over Israël en Palestina zijn romantisch in het cynische tijdperk waarin we nu leven’. Anderen zeiden: ‘Nee, deze man zit vol gegoochel en vol intrige’. Ik denk persoonlijk dat hij veel van alle dingen was.” Volgens Hagopian, die diverse rollen vervulde bij de Raad van Kerken in het Midden-Oosten in Jeruzalem, hadden mensen er moeite mee om Peres – als krachtig voorstander van de staat Israël – te vereenzelvigen met de architect van het Oslo vredesproces.”

Man van overtuiging
Julia Fischer, van het Olive Tree Reconciliation Fund dat christelijke radioprogramma’s in Israël produceert, liet op Premier Christian Radio weten dat Peres een man was van overtuiging. “Hij geloofde altijd dat vrede haalbaar was. Tijdens zijn zeven jaar als president was hij een constante pleitbezorger voor de tweestatenoplossing. Dus, een controversieel man, van wie je voelde dat hij altijd bleef geloven in het recht van bestaan voor de staat Israël. Zijn onderhandelen, zoals hij deed met Yasser Arafat, was bijzonder moedig. Hij was bereid om het te doen, terwijl hij zijn leven op het spel zette.”

Peres kwam voor de christelijke minderheid op, wanneer zij werden bedreigd. Zo was er in 2013 sprake van treitering en het bespugen van (joods-)christelijke voorgangers, voornamelijk door ultra-orthodoxe Joden. Dit veroordeelde Peres ten zeerste. Hij zei: “Er is geen plek voor geweld in onze samenleving. Zeker niet wanneer dat tegen gelovigen is die op heilige plekken samenkomen.”

Die houding is tekenend hoe Peres in het leven stond. Hij geloofde dat conflicten wereldwijd opgelost konden worden als joden, christenen en moslims de handen ineenslaan. Hij zag ook een belangrijke rol weggelegd voor paus Franciscus, die als ‘holy father’ op moreel en religieus vlak een uitstekend leider zou kunnen zijn van deze United Religions. Door sommige eindtijdchristenen werd hij mede daarom ook wel (samen met paus Franciscus) beschouwd als de Antichrist. De paus bad na de beroerte van Peres samen met Rabbi Abraham Skorka uit Argentinië voor volledig herstel. Peres die eerst nog aan de beterende hand leek, overleed uiteindelijk na een ziektebed van twee weken.

Wees de eerste die reageert op "Wat betekende Shimon Peres voor de christenen in Israël?"

Geef een reactie