Van antisemiet tot Jood… het bestaat


Soms lees je over bijzondere bekeringen. Het verhaal van de 34-jarige Hongaarse Csanad Szegedi is er zeker zo één. Zeven jaar geleden hoorde hij nog bij de antisemitische Hongaarse Garde. Nu staat hij op het punt naar Israël te emigreren. Een ontdekking in zijn familiegeschiedenis veranderde zijn leven compleet. Szegedi sprak met de Israëlische krant Ma’ariv.

Het was in 2010 dat de christelijk opgevoede Szegedi ontdekte dat zijn grootouders van moeders kant Joods zijn en de sjoa (Holocaust) hebben overleefd. Het moet het leven van het Hongaarse parlementslid volledig op z’n kop hebben gezet. Tot dan toe was hij lid van de extreemrechtse partij Jobbik, een anti-immigratiepartij waarvan aanhangers regelmatig in opspraak kwamen door racistische, homofobe en antisemitische uitlatingen.

Szegedi was in 2007 zelfs betrokken bij de oprichting van de paramilitaire Hongaarse Garde die de “geestelijk en intellectueel onverdedigde Hongaren moest beschermen”, maar in 2009 verboden werd. De garde droeg het pijlkruissymbool dat ook op de uniformen zat van de Hongaarse fascisten die de nazi’s actief steunden in de Tweede Wereldoorlog. Zelf beschuldigde Szegedi Joden ervan dat ze “het land opkopen” en dat ze schuldig waren aan alles wat fout ging in het land.

een bijeenkomst van de verboden Hongaarse Garde

Een bijeenkomst van de verboden Hongaarse Garde

Twee jaar na de ontdekking, in 2012, bekende hij openlijk een Joodse oma te hebben. Hij stapte uit de partij, die zich vervolgens distantieerde van hem. Szegedi vertelt over de gesprekken met zijn oma in die tijd: “Ik vroeg haar hoe de deportaties in zijn werk gingen. Ze vertelde dat ze in Auschwitz en Dachau heeft gezeten. Ze is de enige overlevende van een enorme familie. Dat moment realiseerde ik me dat mijn grootmoeder echt Joods is.”

Szegedi bekeerde zich tot het jodendom en liet zich besnijden. Rabbijn Boruch Oberlander vertelde eerder op de Joodse website Tabletmag dat de Joodse gemeenschap in Boedapest aanvankelijk nogal argwanend was. Het gebeurde in het begin dat mensen de synagoge verlieten als Szegedi binnenkwam.

Rabbijn Oberlander stimuleert Szegedi om de schade die hij heeft aangericht, enigszins goed te maken. “In het judaïsme betekent berouw dat je probeert de schade die je hebt aangericht te vergoeden. Die schade is enorm, want Szegedi heeft antisemitische uitdrukkingen in het alledaagse leven teruggebracht. Het jodendom heeft geen equivalent van het katholieke principe van absolutie (zondenvergeving). Ik heb hem gezegd dat hij met al zijn talenten als spreker en organisator het antisemitisme zoveel mogelijk moet bestrijden.”

En zo kon het gebeuren dat deze voormalige antisemitische politicus zich nu voorbereidt om alijah te maken (naar Israël “terug” te keren). Hij zegt er zelf over: “Na de nachtmerrie die mijn familie in de Holocaust heeft meegemaakt, willen we nu deel uitmaken van de positieve droom die Israël is.”

Szegedi sluit niet uit dat hij zijn politieke carrière in de Knesset (Israëlisch parlement) voortzet, maar liever blijft hij zich inzetten voor organisaties die antisemitisme in onder meer Europa bestrijden. Hij zegt inmiddels meerdere malen Israël bezocht te hebben en noemt het “een geweldig land waar hij zich veilig voelt.” Binnenkort hoopt hij zijn Israëlisch paspoort te ontvangen.

Wees de eerste die reageert op "Van antisemiet tot Jood… het bestaat"

Geef een reactie