De neiging om een passende en solide oplossing te willen vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen, ligt diep in de Israëlische cultuur en mentaliteit verankerd. Deze houding komt voort uit de traditie om tot elke prijs dingen te willen oplossen.
Maar bij terreuraanslagen, brandstichting door ballonnen, of het afschieten van raketten op burgerdoelen, dan verandert de goede wil van Israëli’s in verontwaardiging en woede. Links en rechts klaagt dan dat het de legerleiding aan strategische visie ontbreekt. Zelfs in het buitenland klinkt dan kritiek op de schijnbaar passieve houding van Israël.
Politici dringen er op aan om het Hamasregime in de Gazastrook eens en voor altijd uit te schakelen en zelfs om de PLO in Ramallah weg te vagen, waarbij alle overeenkomsten (ook de Oslo-akkoorden) zouden moeten worden opgeheven.
Maar er zijn ook politici die oproepen tot hervatting van de onderhandelingen met de Palestijnen, ook al weten ze dat Israël dan zal worden gedwongen tot nog meer concessies om een bewijs van goede wil te tonen. Een nieuwe ronde van onderhandelen houdt in dat Israël zich eenzijdig moet terugtrekken uit Judea en Samaria. En dit zal door de Palestijnen en door de hele wereld worden gezien als het begin van de Israëlische erkenning van een Palestijnse staat. Maar waarover kan Israël dan nog onderhandelen, als deze weg wordt ingeslagen?
Volgens de meeste veiligheidsdeskundigen is dit een doodlopende weg. Onder de huidige omstandigheden in het Midden-Oosten is een nuchtere politiek van conflictmanagement een logische en moreel juiste keuze. Dr. Eran Lerman, voormalig kolonel en vicevoorzitter van het Jeruzalemse Instituut voor Strategie en Veiligheid, benadrukt: ‘Zelfs in moeilijke tijden en ondanks het voortdurende lijden van de mensen die direct worden bedreigd in Judea en Samaria en in het gebied dat grenst aan de Gazastrook, is zelfbeheersing en terughoudendheid vaak wijzer dan het conflict tegen elke prijs te willen oplossen. Er hebben zich in het verleden gevallen voorgedaan waarbij de wil om diepgaande en pijnlijke conflicten tegen elke prijs op te lossen inderdaad tragische gevolgen hebben gehad.’
Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.
Wees de eerste die reageert op "Conflictmanagement of vredesonderhandelingen?"