Davidster is niet occult

Foto: Levi Zoutendijk

Er is niets mis met de Davidster, stelt schrijver Franklin ter Horst. Sommige christenen beweren dat het oeroude joodse symbool een occulte herkomst heeft.

Het verhaal dat de Davidster een occult symbool van de vrijmetselarij of iets in die hoek zou zijn, is een al lang achterhaald antisemitisch verzinsel. Het schild van David is een rechtstreekse verwijzing naar de God van Israël. Het schild is het teken van hoop. Het was een uitdrukking van hoop op de Messiaanse tijd. Al eeuwenlang, vanaf de tijd van David, kijken Joden uit naar de ster van de Messias. Daarom staat “Het schild van David” bekend als ‘Ster van de Messias’.

De oudste bekende afbeelding bevindt zich op een Hebreeuwse zegel uit de zevende eeuw v. Chr. in Sidon. Daarnaast is de Israëlische vlag geïnspireerd op de Joodse gebedssjaal, de talliet. Vandaar de blauwe lijnen in de vlag. Deze lijnen wijzen naar de lofzangen van Israël voor hun God. Het schild van David veranderde pas in een occult teken toen de Byzantijnse christenen in de zesde eeuw voor het eerst het schild voor magische doeleinden in amuletten gingen gebruiken. Vanaf dat tijdstip werd “Het schild van David” vervreemd van zijn oorspronkelijke betekenis.

In de Middeleeuwen won het schild in het christelijke Westen bij alchemisten aan mystieke populariteit. De Rozenkruisers (sinds 1605) misbruikten het schild als een occult machtssymbool evenals de kabbalisten (Joodse mystici) die het als magisch teken gingen misbruiken en er een mystieke betekenis aan gaven. Daarna zouden de vrijmetselarij (1717) en de illuminati (1776) pas gevolgd zijn.

Het schild raakte dus in een veel latere periode van de wereldgeschiedenis vervreemd van de oorspronkelijke betekenis. Maar “Het schild van David” is heel eenvoudig een teken van het volk Israël en zijn grote toekomstige heil: want ‘een ster komt op uit Jakob, een scepter uit Israël.’ Zie ook: Numeri 24:17

Franklin ter Horst is schrijver.

1 reactieop"Davidster is niet occult"

  1. maria amkreutz | 14/11/2019 om 14:07 | Beantwoorden

    de DAVIDSSTER betekent ook ZO BOVEN ZO BENEDEN
    dus driehoek wijst naar het aardse en het hemelse
    EEN DOORDENKERTJE het verduidelijkt de SCHEPPER Zijn plan met het leven hier en in de hemel ze zullen van elkaar een weerspiegeling zijn naar Gods FORMERING !!! LEES OOK
    IK BEN UW FORMEERDER

Geef een reactie