Donoren schorten de financiering op voor het Joods Historisch Museum in Polen

Foto: Levi Zoutendijk

Verschillende particuliere donoren van het Poolse Joods Historisch Museum hebben de financiering opgeschort in verband met onzekerheid over wie het Polin Museum in de Poolse hoofdstad Warschau in de toekomst zal leiden, zei een Joodse groep.

De schorsing houdt verband met zorgen dat de regering de ambtstermijn van Dariusz Stola niet wil verlengen, die sinds 2014 directeur is van het Polin Museum omtrent de Geschiedenis van de Poolse Joden, vertelde Piotr Wislicki, hoofdbestuurder van de Association of the JHL(Jewish Historical Institute of Poland), op dinsdag aan het agentschap The Associated Press. Hij noemde geen namen van donoren.

In mei gaf een commissie die belast was met het evalueren van kandidaten voor het werk de aanbeveling om Stola te behouden, die een jaar na de opening van het museum in 2013 directeur werd. Het ministerie van Cultuur heeft nog niet gezegd of het de aanbeveling zal accepteren. Het ministerie beheert het Polin Museum samen met de gemeente Warschau en de vereniging JHL van Wislicki. Alle drie de organisaties waren vertegenwoordigd in de commissie die Stola voor een nieuwe termijn had goedgekeurd.

De Poolse minister voor Cultuur, Piotr Glinski zei op de Poolse tv dat hij “momenteel de situatie analyseert”. Een probleem, aldus Glinski, is het falen van Stola om een ​​conferentie te organiseren over Lech Kaczynski [*], een voormalige president van Polen. Polin zei in een verklaring dinsdag dat het positief had gereageerd op een voorstel voor een conferentie over Kaczynski maar de initiatiefnemers volgden niet.

Maar het schoentje knelt duidelijk elders. Stola, die niet Joods is, heeft kritiek geuit op een controversiële wet die vorig jaar in Polen werd aangenomen en die het illegaal maakt om de Poolse natie de schuld te geven van nazi-misdaden. Hoewel Glinski de beschuldigingen ontkende dat de onzekerheid over de herbenoeming van Stola verband houdt met deze of enige andere politieke positie die de directeur heeft ingenomen.

[*] Lech Kaczyński was de 4de president van Polen en lid van de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waar de Poolse Joodse gemeenschap al jaren in onmin mee leeft omtrent de Holocaust herdenking en de Poolse collaboratie met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lech was de identieke tweelingbroer van de voormalige premier van Polen, Jarosław Kaczyński.

Op 10 april 2010 stierf hij tijdens de crash van een militair vliegtuig van de Poolse luchtmacht in een poging om te landen op de noordelijke luchthaven van Smolensk in Rusland. De Poolse president wilde in Rusland de 70ste verjaardag van het bloedbad in Katyn van april-mei 1940 herdenken.

Tijdens dat gruwelijk bloedbad executeerden de Russen ca. 22.000 vooraanstaande Poolse politici en officierenkorps van het Poolse leger op bevel van dictator Jozef Stalin. Aanvankelijk legde Rusland de schuld voor het bloedbad bij de nazi’s. Pas in 1990 onder het regime van de Russische president Boris Yeltsin erkende Rusland zijn verantwoordelijkheid voor de Katyn massacre.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         18-07-2019
Website:       https://brabosh.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Donoren schorten de financiering op voor het Joods Historisch Museum in Polen"

Geef een reactie