En opnieuw huilden de sirenes en brandden de velden

Rembrandt

• Ballonnen met explosieven veroorzaken reeks branden,
• Als reactie legt Israël een zeeblokkade op,
• Iron Dome onderschepte weer raket uit de Gazastrook,
• Israëlische luchtmacht valt Hamas-doelen en een tunnel aan.

Kort na middernacht klonken de sirenes voor het eerst sinds iets meer dan een maand weer in het district Eshkol, in het zuiden van het land. Korte tijd later meldden buurtbewoners het geluid van explosies. Het Iron Dome raketverdedigingssysteem had een raket onderschept, die vanuit de Gazastrook naar Israël was afgeschoten.

Niemand raakte gewond bij het incident en er was ook geen materiële schade. Als reactie op de raket uit de Gazastrook viel de Israëlische luchtmacht in die nacht infrastructuur van de terroristische organisatie Hamas aan. Daarbij werd in het zuiden van de Gazastrook een aanvalstunnel verwoest.

Kort voor de raketaanval kondigde de Coördinator van Regerings­activiteiten in de Gebieden (COGAT) aan dat hij een zeeblokkade oplegt aan de Gazastrook. De reden hiervoor zijn de voortdurende aanvallen vanuit de Gazastrook met vuur- en explo­sieven­ballonnen, die alleen al deze week tot twintig branden in het zuiden hadden geleid. Gisteren zijn er tien van dergelijke ballonnen vanuit Gaza naar Israël gezonden. Twee ervan bevatten explosieven en explodeerden in het district Eshkol. Zes andere ballonnen veroorzaakten branden in de velden. Twee ballonnen ‘faalden’ in hun missie en explodeerden niet.

Bij een van de veroorzaakte branden is een tarweveld van vijf hectare bij het Nachal Oz bos verbrand. (Video: boswachter Moshe Baruchi/KKL-JNF)

Na een maand van relatieve rust in het zuiden lijkt de situatie nu weer gespannen te worden. Verwacht wordt, dat dit doorgaat omdat Israël in september voor de tweede keer landelijke verkiezingen houdt. Hamas & Co geloven dat zij de kansen op herverkiezing van premier Netanyahu kunnen verkleinen door Israël aan te vallen.

Elke dag worden er meer ballonnen in de lucht gezien en in de nacht werd een raket in de richting van Israël afgevuurd. Op de Israëlische reactie is tot nu toe geen enkele reactie van de militanten in de Gazastrook gevolgd. Maar morgen is het weer vrijdag, de dag van de wekelijkse rellen bij het grenshek van de Gazastrook in het kader van de ‘Marsen van de Terugkeer’, die al een traditie zijn geworden.

Waarom verbranden de Palestijnen het land van Israël, wanneer zij zeggen dat het van hen is, vraagt Chananya Naftali zich af.

 

Bronvermelding
Datum:13 juni 2019
Auteur:Dov Eilon
Foto:Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90
Website:http://www.israeltoday.nl

 

 

Wees de eerste die reageert op "En opnieuw huilden de sirenes en brandden de velden"

Geef een reactie