‘Verschillen vallen weg op Loofhuttenfeest’

Een viering van het Loofhuttenfeest. Beeld: NEM

HARDENBERG | Voor veel christenen is het inmiddels vaste prik, en ook dit jaar organiseert Stichting Mo’adim weer het Loofhuttenfeest in Hardenberg. Al voor de 23e keer. Ditmaal voor het eerst in samenwerking met Huis van Gebed.

Het Loofhuttenfeest begint vanavond op camping De Kleine Belties in Hardenberg feestelijk met een band en taart vanaf 19.30 uur. Behalve momenten van verdieping en gebed, staan er gedurende de hele week ook cabaret, spelletjes en worshipmuziek op het programma. Het belangrijkste van het Loofhuttenfeest is de ontmoeting, laat Renaldo van de Schuur weten. Als vertegenwoordiger van de ministry Chosen People Ministries is hij betrokken bij de organisatie van het hele gebeuren.

Ruim 100 aanmeldingen

“Light the fire (again)”, is het thema. “Het Loofhuttenfeest is een feest, dat we met z’n allen vieren”, zo licht Van de Schuur toe. “Dit vieren we met allerlei verschillende kerken en gemeenten. We vieren dit in eenheid. Daar gaat het om. Dat we samen het vuur weer laten branden.”
Hij verwacht dit jaar zo rond de 150 bezoekers. “Momenteel zijn er ruim 100 aanmeldingen, maar er komen er altijd meer bij. Vooral mensen vanuit Hardenberg zelf, die tussen de bedrijven door even langs komen. In het weekend komen doorgaans de meeste mensen.”

Samenwerking Huis van Gebed

“Een paar jaar geleden hebben we een onderzoek gedaan. Wat trekt mensen nou? Wat waarderen ze? Dat blijkt toch onmoeting met andere messiaanse gelovigen te zijn, omdat de beweging klein is en mensen ver uit elkaar wonen”, aldus Van de Schuur, die ook voorganger is van de Joods Messiaanse Gemeente Beet Sar Sjalom in Nederland.
De voorganger meent dat er door de jaren heen minstens 2000 bezoekers bij het Loofhuttenfeest zijn geweest. “Dit jaar is het net wat anders. Nu we samenwerken met Huis van Gebed zullen we het gebed meer prominent aandacht geven. In voorgaande jaren was er altijd een bidstond achterin een tent. Nu zullen we gebedsmomenten hebben in de zaal.”

Lees ook: Leren van het Joodse volk met Loofhuttenfeest

Loofhuttenfeest als platform

Het gros van de bezoekers komt volgens Van de Schuur uit de messiaanse beweging. Daarbinnen bevindt zich nog veel variatie. “Van Joods-Messiaans tot Messiaans-protestants. Er zitten ook mensen bij die meer richting het evangelische zitten en mensen die er een meer orthodoxe manier van geloven op nahouden. Sommigen komen hier, omdat er bij hen in de gemeente weinig aandacht is voor het Loofhuttenfeest. Het is mooi dat we echt een platform zijn. Alle verschillen vallen weg, wanneer mensen elkaar hier ontmoeten.”

Alle generaties vertegenwoordigd

Het Loofhuttenfeest wordt donderdag 12 oktober in een samenkomst afgesloten met een slotwoord door de Friese voorganger Jaap Heeringa. Van de Schuur hoop dat de mensen dan vol inspiratie weer naar huis terugkeren. Hij heeft zelf in ieder geval hoge verwachtingen: “Ik denk dat het dit jaar heel bijzonder gaat worden. We hebben een heel gevarieerd programma. Het is daarom ook toegankelijk voor alle leeftijden. Van mensen met baby’s tot ouderen. Alle generaties zijn vertegenwoordigd. Ook dat maakt dat we in eenheid het Loofhuttenfeest kunnen vieren.”

Voor meer informatie, bezoek ook de website van Stichting Mo’adim.