Leren van het Joodse volk met Loofhuttenfeest

Paul en Tonia Bertelink op het historische fort Masada. Beeld: Vincent Lengkeek

MASADA | De Oud-Testamentische profeten voorspelden al duizenden jaren geleden dat de volkeren naar Jeruzalem op zullen trekken om het Loofhuttenfeest te vieren. Vandaag de dag blijken die voorspellingen geen loze woorden.

Duizenden christenen trokken deze week op naar de Heilige Stad. Ook honderden Nederlanders reisden naar Israël, onder wie Paul (34) en Tonia (34) Bertelink uit Emmen. Het is hun eerste keer in het Beloofde Land. “We waren al jaren van plan om te gaan, maar hadden geen oppas voor onze twee kinderen. Gelukkig konden ze nu terecht bij mijn ouders”, zegt Paul, op weg naar het historische fort Masada langs de Dode Zee.

Het stel besloot mee te gaan met een christelijke groepsreis van bijna vijftig mensen via Israël Idoed Reizen. Paul: “Dit programma sprak ons het meest aan: het land zien, maar ook in contact komen met de lokale bevolking en cultuur. De viering van de sjabbat op vrijdagavond met joodse gebruiken was bijvoorbeeld mooi om mee te maken.”

De Loofhuttengroep van Israël Idoed Reizen op Masada.

De Loofhuttengroep van Israël Idoed Reizen op Masada.

“Zowel de Joden als Arabieren zijn hier hartstikke gastvrij en vriendelijk, tenminste zo komen ze op ons over”, vertelt Tonia.

Dit weekend vliegen de twee weer huiswaarts. Wat hebben ze opgestoken van de reis? “Alles valt hier op z’n plaats. Ik ben veel meer van het geloof gaan begrijpen, bijvoorbeeld bij het zien van de Olijfberg en de graven die daarop liggen. Ooit zal de Messias op die berg terugkomen”, aldus Paul.

Vanuit het oogpunt van de Joden het geloof bezien, schept zoveel duidelijkheid”, vult Tonia haar man aan.
Paul: “En wij mochten op onze beurt het Joodse volk bemoedigen tijdens de Jeruzalem-Mars, een win-winsituatie.”

Geef een reactie