Geroepen tot verzet

De overheersende gedachte is dat Joden als slachtschapen werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch waren er ook Joden die zich verzette. De op ware gebeurtenissen gebaseerde film ‘Chosen’ laat dit zien. Hoe is dat gedaan?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten Joden verschillende drama’s mee. Dit wordt herdacht op Jom Hasjo‘ah (Herdenkingsdag Holocaust). Maar het typische verhaal van razzia’s, opsluiting in getto’s, deportaties en vernietigingskampen gaat niet altijd op.

Schoolwerk
Een jonge Amerikaanse tiener, Max, moet van school een werkstuk presenteren. Hij gaat naar zijn opa (Harvey Keitel) en vraagt hem daarbij te helpen. Aanvankelijk wil hij dat niet, maar geeft toch toe. Max had ‘Mijn held’ als titel gekozen. Opa kent wel zo’n held, maar het is geen leuk verhaal….

Geen verzetswerk
Het begint in de stad Debrecen in Hongarije. Het is het najaar van 1943. Een voormalig advocaat, Sonson, zit in een werkkamp, maar mag wel ’s avonds naar huis. Zijn vrouw Florence is in verwachting. Hij en zijn vrouw zijn traditioneel Joods gelovig. Ze hebben haar zus, Judith, op bezoek, maar Sonson is niet zo blij met haar, want ze zit bij het verzet. Hij wil daar niets mee te maken hebben.

Hongarije bezet
Begin 1944 krijgen ze te horen dat de Hongaarse regent Horty is gearresteerd en dat de Duitsers de macht van hun land overnemen. Meteen wordt er anti-Joodse wetgeving uitgevaardigd. Aanvankelijk verandert hun leven niet.

Keer in het leven
Dan wordt borstkanker bij Florence ontdekt. Gelukkig is de arts in het ziekenhuis een goede vriend en bovendien ook Joods. Florence lijkt te herstellen. Dagen later laat de arts weten dat hij de behandeling niet kan voortzetten. Niet alleen is er een schaarste aan middelen, maar die mogen ook niet meer worden verstrekt aan Joden. Florence wordt naar huis gestuurd en sterft niet lang daarna. Vlak voor haar dood laat ze Sonson zweren dat hij zal waken over haar zus Judith.

In de tussentijd wordt de verzetsgroep waar Judith in zat verraden en valt de Hongaarse politie hun schuilplaats binnen. Iedereen wordt gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau. Daar wordt Judith eruit gepikt en meteen op transport gesteld. Enkele verzetsleden wisten te ontkomen en gaan naar Sonson.

Zoektocht
Herhaaldelijk was Sonson gevraagd om mee te doen in het verzet, maar hij had steevast geweigerd, omdat hij zijn gezin op de eerste plaats wilde houden. Als zijn vrouw echter gestorven is en hij te horen krijgt dat Judith is gedeporteerd, verandert dat de situatie helemaal. Hij ontdekt dat Judiths trein naar Polen ging en daarom gaat hij op weg om haar daar te vinden. In Polen sluit hij zich eindelijk aan bij het verzet. Het is een verzetsgroep van Betar. Opgericht door Jabotinski. Deze zionisten schuwen gewelddadig verzet niet.

Evaluatie
Dit is een professionele en spannende dramafilm met een verrassend en mooi einde. Soms is verzet niet zelf gekozen, maar kan het niet anders. Deze film wordt aangeraden.


Chosen. 2020, Source 1 Media, c.105 min., € 9,99, ISBN: 8717662582066.

Wees de eerste die reageert op "Geroepen tot verzet"

Geef een reactie