Hoe zit dat met verondersteld geweld van ‘kolonisten’ na 7/10?

brown mountain ridge

Amit Segal (ingekort): Geweld door kolonisten was tot het uitbreken van de oorlog (7/10) de belangrijkste kwestie in de ogen van de wereld in Israël en sinds het uitbreken van de Gazastrook-oorlog staat dit op een goede tweede plaats… Alleen blijkt er niet zo veel geweld en zijn er geen kolonisten.

President Biden heeft begin 2024 brede financiële en reissancties bevolen tegen Israëlische kolonisten die beschuldigd worden van deelname aan aanvallen op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Over de hetze ‘kolonistengeweld’ gesproken – hier een blik op het VN-rapport waarop de brede internationale campagne is gebaseerd:

Dr. Michael Wolfovich, een criminologisch onderzoeker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Hebreeuwse Universiteit, ontving de gegevens van het recente rapport van de Verenigde Naties. Kennelijk wreedheid: tussen 2016 en 2022 vonden er niet minder dan 5.656 incidenten van kolonistengeweld tegen Palestijnen plaats. Maar als je in de details duikt, blijkt dat 1.600 van deze gebeurtenissen in Jeruzalem plaatsvonden, bijna allemaal: Joden die de Tempelberg binnengingen of politie-confrontaties met moslims die in opstand kwamen op de Berg.

Na verdere filtering blijven er 2.500 gebeurtenissen over die een aanval op eigendommen of een persoon beschrijven, maar daaronder valt bijvoorbeeld een aanval die een terrorist op Joden heeft uitgevoerd en hen heeft uitgeroeid.

Op 8 april 2018 probeerde Muhammad Abdel Karim Marshud Israëlische burgers in Mishor Adumim neer te steken. Hij raakte gewond en stierf de volgende dag. De VN maakt melding van twee geweldsincidenten: op 8 april werd een Palestijn neergeschoten, op 9 april een moordpartij. Op 26 juli 2018 werd de inmiddels dertigjarige Yotam Ovadia doodgestoken door een 17-jarige Palestijnse terrorist. Ook hier is de neutralisatie van de terrorist door Yotam volgens de VN kolonistengeweld. Hetzelfde geldt voor een steekaanval op de Mor-boerderij in de berg Hebron, en een andere in Yitzhar, en de verwonding van Arabische relschoppers door de schoten van de veiligheidstroepen op het graf van Josef, en het betreden van het graf van Yehoshua ben Nun. Zelfs auto-ongelukken waarbij een Palestijnse kolonist werd overreden werden geclassificeerd als geweld.

Per slot van rekening blijven we zitten met ongeveer twintig geweldsincidenten per maand, waarvan de meeste wederzijdse incidenten zijn, en sommige daarvan zijn louter Palestijnse rapporten, zonder verificatie. Ook al kloppen ze allemaal, toch is hier de juiste vergelijking: volgens de IDF waren er tussen 2019 en 2022 slechts 25.257 aanvallen door Palestijnen op kolonisten, een aantal van 500 per jaar. Vorig jaar steeg het aantal naar 763.

Het sterk overdrijven van het geweld van de kolonisten van een beperkt fenomeen naar vergezochte dimensies is bedoeld om het geweten van de wereld te kalmeren in een soort vreemde symmetrie met de hulp die Israël aan Israël biedt in zijn oorlog tegen de moordenaars van Hamas. In Israël was het bedoeld om de kolonisten te verdrijven en een Palestijnse staat te vestigen. Deze week werd op de nieuwssite ‘The Jewish Voice’ een standpuntnota gepubliceerd van een denktank gefinancierd door het nieuwe fonds en een Duits fonds, in het kader waarvan zij eraan werken de kolonisten te denigreren om zo het idee van ‘The Jewish Voice’ nieuw leven in te blazen. Palestijnse onafhankelijkheid. Als je wilt: dit is niet de (juiste) Haggadah (wandelwijze).

Wees de eerste die reageert op "Hoe zit dat met verondersteld geweld van ‘kolonisten’ na 7/10?"

Geef een reactie