Initiatief voor eerste Aramese dorp in Israël

Foto: Levi Zoutendijk

GUSH-HALAV | ‘In Israël zijn Joodse steden, dorpen voor bedoeïen, voor Arabieren, voor Druzen. Maar een Aramees dorp is er nog niet.’

De 42-jarige Shadi Khalloul zou er graag willen wonen. Hij droomt van een Aramees-christelijk dorp in het noorden van ­Israël: Aram Hiram, naar Koning Hiram uit Libanon die Salomo voorzag in werklieden en cederhout voor de bouw van de tempel. Hij legde zijn idee zelfs al voor aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “Het is nu in Bibi’s handen, hij heeft het laatste woord”, zegt Khalloul tegenover het Amerikaans-conservatieve The Daily Wire.

Khalloul is voorzitter van de Israeli Christian Aramaic Association en houdt van het land Israël. Thuis sprak hij al van jongs af aan Aramees, een taal die op Hebreeuws lijkt en ook door Jezus werd gesproken. Volgens hem zijn er nog altijd 15.000 christenen in Israël die in het Aramees bidden. Joden en Aramese christenen delen veel van hun historie met elkaar, zegt hij.

Om de Aramese taal en cultuur te kunnen behouden, zou de bouw van een Aramees dorp een stap in de goede richting zijn, aldus Khalloul. “In Israël zijn Joodse steden, dorpen voor bedoeïen, voor Arabieren, voor Druzen. Maar een Aramees dorp is er nog niet.”

Kostenplaatje voor de bouw van het dorp: vijf miljoen dollar. Hij hoopt dat christenen en Joden van over heel de wereld bij kunnen dragen. Voor Israël zou een Aramees dorp tevens een nieuwe toeristische trekpleister kunnen worden. “We zullen er een hotel bouwen om bezoekers plek te bieden en organiseren twee keer per jaar een conferentie voor joods-christelijke relaties.”

Lees meer over het project op The Daily Wire of in het Nederlands Dagblad

Wees de eerste die reageert op "Initiatief voor eerste Aramese dorp in Israël"

Geef een reactie