Een inreisverbod, niets nieuws onder de zon

Journalistiekstudent Joelle van Dijk blogt voor MessiaNieuws.

In mijn paspoort probeer ik stempels te krijgen. Op een gemiddeld vliegveld binnen de Schengen-zone doe ik verwoede pogingen om een ‘stamp’ te krijgen van de douane medewerker. Het is inderdaad waar dat ik helemaal niet bij de douane hoor te komen wanneer ik binnen Schengen reis, maar ik dring mezelf daar meestal gewoon op.

Het gaat helaas tot nu toe vrij slecht met mijn zaken. Douane medewerkers willen me nooit een stempel geven als ik niet buiten Schengen vlieg. Toen ik op het vliegveld in Budapest afgelopen week door mijn paspoort bladerde zag ik slechts een stempel staan, die van de hoogste berg van Tsjechië. Die telt eigenlijk niet eens. Bij het boarden van mijn vliegtuig zie ik een stempel op een stempelkussen liggen naast de ticketscanner. Op een smekende toon vraag ik de stewardess of ik misschien een stempel in mijn paspoort mag. Lachend laat ze zien dat de betreffende stempel de tekst ‘paid’ stempelt. Geen idee waarom ze die stempel heeft, maar lijkt me inderdaad niet zo relevant in mijn paspoort.

Roze en blauw papier

Terwijl de stewardess mijn paspoort opent om mijn identiteit te checken, dwarrelt het blauwe inreis visum van Israël eruit. Ze verontschuldigd zich en stopt het papiertje terug. Waarop mijn roze uitreis bewijs van Israël eruit valt. Ik pak ze aan en frommel ze ergens los in mijn portemonnee. Niet meer tussen mijn paspoort. Het was namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurde.

De vriendin met wie ik reis lacht me uit omdat ik met mijn geklungel de hele rij ophoudt. “Ze hadden me in Israël ook gewoon een stempel kunnen geven in plaats van die rommelige papiertjes” reageer ik. Dan was dit nooit gebeurt en had ik tenminste stempels in mijn paspoort. Terug in Nederland vind ik op internet dat in Israël bewust geen stempels in paspoorten worden uitgedeeld. Er zijn namelijk acht landen die mij zouden weigeren met de stempel van Israël in mijn paspoort (die visa ertussen zouden dus ook niet echt meewerken).

Belachelijke ideeën

Voor een iemand met een Israëlisch paspoort is het zelfs nog erger. Deze mag zestien Arabische landen niet binnen met zijn paspoort. Een inreisverbod. Trump is dus blijkbaar niet de enige die er zulke belachelijke ideeën op nahoudt. Het inreisverbod van Trump heeft de gemoederen de afgelopen week echter zo hoog op doen laaien dat naast protesten in Nederland en vele andere landen, het inreisverbod opgeschort is door een rechtbank. Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid het idee van Trump belachelijk vindt.

Wanneer je het vergelijkt, lijkt het wel alsof men het wel eens is met de zestien andere inreisverboden die tegen Israëliërs bestaan. Geen protesten of demonstraties. Geen beelden van huilende Israëliërs op vliegvelden omdat ze niet naar één van de zestien landen mogen vliegen. Maar ondertussen wel een actie richting een joden-vrij Midden-Oosten. Kunnen we in deze tijd van discussie over inreisverboden hier ook even wat meer aandacht aan besteden? Joël Voordewind en Jacques Monasch hebben al een voorzetje gegeven.

Wees de eerste die reageert op "Een inreisverbod, niets nieuws onder de zon"

Geef een reactie