Iraanse milities ongewoon stil na vermoedelijke Israëlische luchtaanvallen

Foto: Levi Zoutendijk

In het Midden-Oosten van vandaag is het Israël dat opschept over het raken van zijn vijanden, terwijl zijn vijanden in relatieve stilte terugkrabbelen. Het zou niet als een verrassing moeten komen. Premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwden meerdere malen dat Israël Iran niet zou toestaan om stappen te zetten die de veiligheid van de Joodse Staat in gevaar brengen, waar die activiteiten ook plaatsvonden.

Het is inmiddels geen geheim dat Israël tientallen bombardementen heeft uitgevoerd op opslagplaatsen en konvooien die baanbrekende wapens van Iran naar de Libanese terreurmilitie Hezbollah brachten. De meeste van deze bombardementen vonden plaats in het door oorlog verscheurde Syrië.

Maar nu escaleert de situatie. Volgens de Arabische media zijn er de afgelopen weken minstens drie luchtaanvallen op Iraanse doelen uitgevoerd op Iraaks grondgebied. De bombardementen vernietigden verzamelingen aan raketten die in handen zijn van de aan Iran gelieerde sjiitische militie Al-Hashd al-Sha’bi (Popular Mobilization Forces). Vermoedelijk waren de raketten bestemd voor latere levering aan Hezbollah.

Onnodig te zeggen dat Israël door velen verdacht wordt van het uitvoeren van deze luchtaanvallen, in samenwerking met de Amerikanen. Nauwkeurige inlichtingen van de Amerikaanse strijdkrachten, gecombineerd met het gebruik van de nieuwe F-35 vliegtuigen van Israël zou zeker resulteren in het soort succes dat deze aanvallen hebben gekend.
In de Arabische sociale media zijn tientallen videoclips te zien over deze luchtaanvallen, waarvan sommige niet ver van Bagdad plaatsvonden (zie hieronder voor een voorbeeld).

Officieel blijft Israël onduidelijk over het onderwerp, maar de laatste dagen heeft Netanyahu sterk gezinspeeld op de betrokkenheid van de Joodse Staat. Ook de Iraakse regering heeft zich ervan weerhouden om Israël te noemen. In plaats daarvan schrijft men de explosies toe aan branden die in deze specifieke opslagplaatsen zijn uitgebroken. Toegeven dat Israël met succes doelwitten op zijn grondgebied had gebombardeerd, zou Bagdad openstellen voor verpletterende schaamte of beschuldigingen dat het met de zionisten samenwerkte.

Het meest interessante is dat de sjiitische milities zelf grotendeels stil zijn gebleven over deze kwestie. Jarenlang hebben ze gedreigd Israël te veroveren en ‘Palestina’ te bevrijden. Maar nu Israël heeft aangetoond dat het in staat en bereid is om hen moeiteloos op hun eigen terrein te treffen, durven ze niet meer te reageren en deze zwakte toe te geven. Want het blijkt dat de enige echte bedreiging die deze groepen vormen, is voor de geïmproviseerde Israëlische vlaggen die ze graag verbranden.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   22-08-2019
Auteur:   Edy Cohen
Beeld:     AbedRahim Khatib/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Iraanse milities ongewoon stil na vermoedelijke Israëlische luchtaanvallen"

Geef een reactie