Israël in brand: ‘Bid voor bescherming’ (update)

Israël stond in de loop van deze week in brand. Letterlijk deze keer. Op vele tientallen plaatsen in het land woedden donderdag alles verzengende branden. Volgens de laatste berichten op donderdagavond is het grootste gedeelte van de branden inmiddels onder controle. 

Vanuit Israël klonk donderdag de oproep om gebed tot bescherming. En er wordt zowel door Joden als christenen volop gediscussieerd over de achterliggende betekenis van de branden, die mogelijk deels zijn aangestoken. Donderdagmiddag heeft de politie een aantal Palestijnen opgepakt. Israël vreest voor een nieuwe vorm van geweld: ecoterrorisme.

De Messiaanse leider Amir Tsarfati van Behold Israel postte een filmpje waarin hij een dringende oproep doet voor gebed. De oud-officier uit het leger heeft het over 250 brandhaarden die het land teisteren.

Jesaja 43:2 wordt nogal eens aangehaald door mensen die oproepen tot gebed. In die tekst zegt God tegen Israël dat als zij door het vuur gaan, zij niet zullen verteren en dat de vlam u niet zal verbranden. Zo roept de Nederlandse stichting Christenen voor Israël haar achterban op om te bidden voor regen en bescherming van brandweerlieden. Daarnaast heeft de stichting op korte termijn een noodactie voor Israël in het leven geroepen, waaraan mensen kunnen doneren. Ook de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) is een actie gestart om slachtoffers van de ruim tweehonderd branden te ondersteunen.

Door de droge sterke wind die deze week over het land waaide, verspreidde het vuur zich razendsnel. Volgens Israëlische media hingen er dikke bruine rookwolken boven grote delen van het land. De brandhaarden bevinden zich vooral in het noordwesten en midden van het land. Met name de havenstad Haifa wordt bedreigd. Zeker tachtigduizend(!) mensen moesten worden geëvacueerd.

Israël riep andere landen op om te hulp te schieten. Diverse landen, waaronder Turkije en Rusland, helpen Israël door bijvoorbeeld blusvliegtuigen met water naar het land te sturen.

Op social media uiten tegenstanders van Israël zich opgetogen, de branden worden door Israëlhaters en sommige Arabieren zelfs ‘gevierd.’ Maar er wordt ook gemeld dat Palestijnen de brandweer helpen met de bestrijding van de branden.

Geef een reactie