Israëli’s verweren zich tegen rabbijnen, die bewijzen eisen dat ze joden zijn

Foto: Levi Zoutendijk

Israëli’s uit de voormalige Sovjet Unie verweren zich tegen rabbijnen, die bewijzen eisen dat ze joden zijn.

‘Welk bewijs?’ eist de in Oekraïne geboren Paula Barkan, die samen met Beri Rozenberg, oorspronkelijk uit Letland, protesteert tegen steeds strengere eisen van het rabbinaat dat controle heeft over het joodse leven in Israël; eisen die zelfs DNA-testen omvatten.

Israëli’s uit gezinnen die zijn geëmigreerd uit de voormalige Sovjet-Unie, hebben het over beledigende en onredelijke eisen van het ultraorthodoxe rabbinaat om hun joods-zijn te bewijzen bij het plannen van een huwelijk in Israël.

Volgens de Israëlische wet staat het huwelijk voor joden onder het exclusieve gezag van het ultraorthodoxe rabbinaat, voor moslims geldt de sharia-wetgeving en voor christenen de kerk. Israël heeft geen burgerlijk huwelijk en iedereen die in een niet-religieuze ceremonie wil trouwen, moet het land verlaten om dat te doen.

Het rabbinaat heeft geëist dat Israëli’s uit Russischsprekende families hen documenten of afbeeldingen bezorgen waaruit blijkt dat hun families die generaties teruggingen in feite Joods waren.

Paula Barkan, van Oekraïense afkomst, was een van degenen die door de rabbijnen werd gevraagd om te bewijzen dat ze joods was.

“Bewijs van wat?” zegt ze. “Ik ben hier 30 jaar geweest, ik kom uit een 5000 jaar oude Joodse cultuur.”

Paula Barkan

“Het is alsof je in je buik wordt geschopt”, zegt Barkan. “Ik was eindelijk verzoend met mijn identiteit als een Israëliër van Oekraïense afkomst,” maar nu voelt ze zich alsof dat haar is ontnomen.

Het komende decennium zullen er 180.000 van dergelijke verhalen zijn als dit gedrag niet wordt gestopt, waarschuwt Barkan.

Barkan verwerpt de bewering dat niet-joden gebruik hebben gemaakt van de massale joodse immigratie uit de voormalige Sovjetunie in de jaren negentig.

“Jodendom dat werd beoefend door Joden in de Sovjetunie, zelfs als het tegen de wet was, is niet zoals de religie die tegenwoordig in Israël wordt beoefend,” zegt ze.

De laatste belediging kwam vorig jaar, toen 20 paren werden gevraagd om DNA-tests te doen om te bewijzen dat ze genetisch joods waren .

Beri Rozenberg kwam uit een trotse Joodse familie in Letland. Zijn familie was verantwoordelijk voor de zorg voor hun synagoge en zorgde ook voor de matse voor Pascha in de Joodse gemeenschap van hun stad. Zijn ouders trouwden in het geheim onder Sovjetregering en hadden zelfs een ketubah (niet-bindende joodse huwelijkse voorwaarden).

Beri Rozenberg

Toen Beri zich in ging schrijven om te trouwen, hebben zijn ouders hem blij en trots naar het rabbinaat vergezeld om te getuigen van hun erfgoed.

Hij voelde zich echter beledigd en vernederd toen aan hun Joodse identiteit werd getwijfeld.

“Joods zijn is niet alleen belangrijk voor hen”, zegt hij. “Het is ook belangrijk voor mij.”

Joodse bruiloft (Foto: Aviv Abergil)

Om te illustreren hoe belachelijk de procedure van het Rabbinaat is geworden, vertelt Paula dat de familie van haar man met een fotoalbum op het Rabbinaat moest verschijnen. Onder de vele foto’s was er een van een oom die zijn Keppel droeg. “Dat was goed genoeg voor hen”, lacht ze.

Het komende decennium zullen er 180.000 van dergelijke verhalen zijn te vertellen als dit gedrag niet wordt gestopt, waarschuwt ze.

Zowel Paula als Beri behoren tot de oprichters van de “Culturele Brigade”, een groep die enkele van hun familietradities probeert te integreren in het Israëlische leven en in de cultuur.

Hun ervaringen en die van vele anderen vormen de basis van een lied dat door de groep is samengesteld en op sociale media is gezet om hun woede te uiten en anderen bewuster te maken.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         21-09-2019
Auteur:          Attila Somfalvi, Alexandra LukashAttila Somfalvi en Alexandra Lakush | Gepubliceerd: 09.14.19, 13:51 YNETNEWS
Vertaling: Paula van den Bos – IsraelCNN
Beeld:           Aviv Abergil
Website:       https://israelcnn.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Israëli’s verweren zich tegen rabbijnen, die bewijzen eisen dat ze joden zijn"

Geef een reactie