Kibboets draagt bij aan Isra’Els onafhankelijkheid

Dat de staat Isra’El bestaat is niet altijd een zekerheid voor diens inwoners. Vooral niet in de beginjaren. Het boek ‘Het zwaard van de woestijn’ beschrijft het waargebeurde verhaal hoe de slag om kibboets Jad Mordechaj door de inval van het Egyptische leger in 1948 verliep.

Deze recensie is eerder verschenen in Israël Aktueel, een periodiek van Christenen voor Israël.

Dit boek is eerder in het Engels verschenen (1965). Het is geen een-op-een vertaling, maar omgezet tot een goed lezend verhaal. De kern ervan is het oorlogsverslag over de laatste dagen (19-24 mei 1948; hoofdstukken 8-21) van de verdediging van een kibboets gelegen vlakbij de noordgrens van de Gazastrook.

Eerst wordt verteld hoe de kibboets ontstond en wat de voorgeschiedenis was van de vorming van een Joods nationaal tehuis vanaf 1936.

In het boek zijn de oorlogshandelingen tot in detail beschreven, wat aantoont hoe de Poolse kibboetsniks betrokken waren bij het voortbestaan van hun thuis. Dat thuis betrof niet alleen de kibboets, maar ook de Staat Isra’El.

Evaluatie
Jammer is wel dat dit boek uitsluitend een seculier streven beschrijft, terwijl er zeker ook een religieus element was aan de onafhankelijkheidsstrijd voor de Staat Isra’El. Een plattegrond van de kibboets was handig geweest. Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen, maar ook in de tekst wordt wat Ivriet (modern-Hebreeuws) aangeleerd. Dit boek wordt aangeraden.


Larkin, M. en S. van Leeuwen, Het zwaard van de woestijn. 2018, Den Hertog, Houten, 256 pagina’s, € 18,50, ISBN: 9789033128998.

Wees de eerste die reageert op "Kibboets draagt bij aan Isra’Els onafhankelijkheid"

Geef een reactie