Klein stempel uit tijd van 1e Tempel gevonden bij de Klaagmuur (video)

Foto: Levi Zoutendijk

Een minuscuul klein afdichting stempel is onlangs gevonden in de grond die in 2013 werd weggegraven onder de Klaagmuur. Een vrijwilliger die vervangende dienstplicht deed vond het kleine stempel toen hij de grond aan het zeven was.

Het stempel dateert uit de 7e eeuw voor Christus en heeft de tekst “Behorend tot Adoniyahu, de Koninklijke Beheerder.” In de Hebreeuwse Bijbel, komt het woord Adoniyahu, letterlijk: “De Heer is mijn meester.” diverse keren voor.

Volgens archeoloog Eli Shukron is deze inscriptie uniek en “van het grootste belang.” De titel “Koninklijke Beheerder” werd bijvoorbeeld gebruikt in het boek Genesis voor de krachtige positie van Joseph in Egypte.

Het kleine uit de 7e eeuw BCE stammende klei zegel (Eliyahu Yanai / Courtesy City of David)

De kleiafdichting, of bulla, werd in de Eerste Tempelperiode gebruikt om belangrijke documenten te verzegelen, zei Shukron.

“Ik gooide een emmer aarde in de zeef pallet en begon het te wassen met een water spray van. En plotseling, in het stof, identificeerde ik een klein stukje zwart gekleurde klei, ‘zei Batya Ofan de vrijwilliger die de ontdekking deed.

“Ik begreep meteen dat het een bulla was en er was veel, heel veel opwinding. Voor mij is het gewoon verbazingwekkend om een ​​artefact van 2.600 jaar geleden in mijn hand te houden, uit de periode van de koningen van Juda, ”zei Ofan.

De nieuwe inscriptie Adoniyahu geeft een mogelijke link naar een 150 jaar oud mysterie: een rotsgrot graf uit de tijd van de eerste tempel, waar op staat geschreven “Asher al Habayit”. De inscriptie, welke nu in het British Museum te zien is, heeft een naam die eindigt met dezelfde drie Hebreeuwse letters als die van het nu gevonden klei stempel.

Opgraven in 1870 door de Franse archeoloog Charles Clermont-Ganneau, is de inscriptie van het graf sindsdien een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:        10-09-2019
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Eliyahu Yanai / Courtesy City of David
Website:     https://www.joods.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Klein stempel uit tijd van 1e Tempel gevonden bij de Klaagmuur (video)"

Geef een reactie