Koning Abdullah II ondermijnt de vrede met Israël

Foto: Levi Zoutendijk

Waarschijnlijk om zijn positie in eigen land te versterken, stelt de Jordaanse koning Abdullah II zich steeds negatiever op tegenover Israël. Een grote groep Israëlische toeristen werd door Jordaanse ambtenaren vernederd, omdat ze bij het graf van A’aron zouden ‘bidden’.

Verschillende Israëlische media meldden dit weekeinde, dat de Jordaanse koning Abdullah II een verzoek om een dringende ontmoeting van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu had afgewezen. Het bericht bleek niet waar te zijn, bleek uit navraag bij Israëlische regerings­functio­narissen.

Toch, als het rapport niet waar is, zou Netanyahu goede redenen hebben gehad om te vragen om een ontmoeting, omdat de Jordaanse leider zich steeds vaker niet lijkt te gedragen als een ‘vredespartner’, maar als een vijand van Israël.

Jordaans-Palestijnse co-ordinatie
Zoals we vorige week meldden, had de koning onlangs in Amman een ontmoeting met de leider van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, om naar verluidt maatregelen te coördineren voorafgaand aan de publicatie van de ‘deal van de eeuw’ van de Amerikaanse president Donald Trump, de nieuwe ‘out-of-the-box’-benadering van het Palestijns-Israëlische conflict. We schreven vorige week:

‘Volgens Arabische bronnen die deze verslaggever geheime informatie over het overleg tussen de twee leiders stuurden, werd er een strategie besproken die het vredesplan van Trump zou ondermijnen en de druk op Israël zou verhogen.
Zowel Abdullah als Abbas worden geconfronteerd met toenemende binnenlandse oppositie tegen de manier waarop zij de ernstige problemen in Jordanië’ en de gebieden onder bestuur van de PA aanpakken.
Om de aandacht af te leiden hebben Abbas en Abdullah naar verluidt besloten de al-Aqsa-kaart uit te spelen, en zij wachten op een gelegenheid, bijvoorbeeld een bezoek van een Israëlische of Amerikaanse functionaris aan de Tempelberg, om ernstige onrust te ontketenen in Jeruzalem, Judea en Samaria.

Door een kunstmatige crisis te creëren over de al-Aqsa moskee zouden Abdullah en Abbas hun regimes kunnen redden en tegelijkertijd een wig drijven in de opkomende soennitische Arabische coalitie van landen die samenwerken met Israël en de VS, om zo de aanpak van het conflict te veranderen.

Jordaanse relatie met Israël verslechtert
Het is een bekend feit dat koning Abdullah II probeert de relatie met Israël te veranderen, en dat niet ten goede.
Begin dit jaar besloot de Jordaanse leider samen te werken met Abbas in een poging om een Israëlisch plan te verijdelen dat tot doel heeft de levens­omstandigheden in de Arabische delen van Jeruzalem aanzienlijk te verbeteren en de toelatings­examen op Arabische scholen in de stad te veranderen.

Eind 2018 besloot Abdullah om de Israëlische pacht van twee percelenlangde de Jordaan, naast de grens met Israël, niet te verlengen door zich terug te trekken uit twee bijlagen van het vredesakkoord met de Joodse Staat uit 1994. Het besluit werd genomen na toenemende binnenlandse druk om de enclaves terug te nemen en de relatie met Israël te verminderen.

De Jordaanse koning gebruikt Jeruzalem ook om de woede in eigen land op te wekken en gebruikt harde taal om het beleid van Israël in zijn hoofdstad aan de kaak te stellen en om de Islamitische aanspraak op de stad te onderstrepen.
‘Jeruzalem en de toekomst van Palestina zijn een rode lijn voor Jordanië. Ik denk niet dat ik het duidelijker kan maken.(…) Hoe kan ik als Hashemiet Jeruzalem (mogelijk) opgeven? Dat is onmogelijk. Het is een rode lijn. (Ik zeg) een duidelijk nee tegen (het opgeven van) Jeruzalem,’ zei hij eind maart, wat net zo klonk als Abbas.

Het vredesverdrag met Israël is in wezen een overeenkomst tussen het Hasjemitisch Koninkrijk en de Joodse Staat en niet tussen het Jordaanse volk en Israël, maar dat schijnt nu veranderd te zijn. Zelfs Jordaanse ministers tonen openlijk hun haat tegen Israël, zoals werd bewezen door de minister van Informatie Jumana Ghneimat, die in januari 2019 bij de ingang van het complex van de vakbonden in Amman over een grote Israëlische vlag liep.


Het graf van Aaäron in Petra, Jordanië. (Foto: Wikipedia)

Onlangs hebben de Jordaanse autoriteiten nieuwe anti-Joodse en anti-Israëlische maatregelen genomen.
Globes meldde in juni, dat toeristen die Jordanië binnenkwamen geen voorwerpen met Joodse symbolen meer mochten meenemen. De Jordaniërs beweerden, dat de maatregel verband hield met ‘veiligheid’, maar Israëlische functionarissen aanvaardden deze bewering niet en zeiden dat het een ‘ernstig fenomeen’ was dat woede en teleurstelling opwekte onder toeristen.

Afgelopen donderdag besloot de Jordaanse regering om het graf van Aäron bij Petra te sluiten, nadat een grote groep Israëli’s volgens de Jordaanse minister Abdul Nasser Musa Abu al-Basal ‘illegaal gebeden‘ had bij de plaats van het graf. Al-Basal rechtvaardigde de stap door te zeggen dat de Israëli’s ‘schendingen’ bij de plaats hadden begaan en ‘zonder voorkennis van het ministerie rituelen hadden uitgevoerd’.

De Jordaanse media beweerden, dat de Israëlische bezoekers ‘Talmoedische religieuze ceremonies’ hadden uitgevoerd bij de plaats van het graf. Rony Ayalon, een reisleider die de grote groep Israëli’s begeleidde, zei echter dat de Jordaanse autoriteiten de groep hadden vernederd en hen hadden gedwongen om yarmulkes en hoofdbedekkingen te verwijderen.

‘Ze hebben iedereen uitgekleed. De hoofdbedekkingen van vrouwen werden verwijderd, de kippas (yarmulkes) van mannen werden verwijderd (…) bij iedereen die een religieuze voorwerp bij zich had, werd dit in beslag genomen,’ vertelde Ayalon aan de verslaggevers.

Hij benadrukte dat er geen gebeden werden opgezegd op de site, een bewering die waar bleek te zijn nadat de video’s van het incident op sociale media waren geplaatst.
Beweringen in de media, dat Jordaanse gebruikers van sociale media verontwaardigd waren over wat een Jordaanse ambtenaar Israëlisch ‘hooliganisme’ noemde, waren ook niet waar .
De commentaren van gewone Jordaniërs veroordeelden het regime Abdullah voor het creëren van een ‘zondebok’.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   05-08-2019
Auteur:   Jochanan Visser
Beeld:     Issam Rimawi/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Koning Abdullah II ondermijnt de vrede met Israël"

Geef een reactie