Het land van melk, honing en drugs | Joodse evangelist de straat op voor verslaafden

Foto: Levi Zoutendijk

TEL AVIV | Drugsverslaafden liggen met open wonden op de grond. Prostituees jagen journalisten en fotografen weg. ‘The Last Stop’, zo wordt dit gesloopte spookstation in hartje Tel Aviv ook wel genoemd.

Het voormalige busstation dankt die naam aan de zwaar verslaafden die hier doorgaans hun laatste spuit nemen. Ook al is het slechts vijf minuten lopen van het centraal station, toeristen zijn hier nauwelijks te vinden. Deze achterbuurt, Tachana Merkazit Yashana, is een kant van Israël die veel buitenlanders niet kennen.

Prostituees, zwervers, illegalen, drugs- en alcoholverslaafden, heb je die in het Heilige Land? “Ja, en de problemen worden alsmaar groter”, vertelt maatschappelijk werker en evangelist Dov Bikas. De 55-jarige Russische Jood is zelf voormalig drugs- en alcoholverslaafd, maar gaat nu probleemwijken in om Joden over ‘hun’ Jezus te vertellen. “Het zijn slaven. Alleen Jezus kan ze werkelijk van hun verslaving bevrijden.”

Bikas richtte na zijn bekering een eigen stichting op: Aviv, wat in het Hebreeuws letterlijk ‘lente’ betekent en daarmee een periode van nieuw leven markeert. Het is volgens de joodse kalender ook de maand waarin het volk Israël uit de slavernij in Egypte wegtrok. “Gelovigen bidden vaak voor wonderen, hier gebeuren ze elke dag. Criminelen veranderen in lieve mensen”, aldus de begane Bikas. Hij spreekt zaterdag 2 juni in Sliedrecht tijdens een studiedag van Aviv Ministry en Israël & de Bijbel.

Drie Nederlandse journalistiekstudenten maakten een documentaire over het werk van Dov Bikas:

Naar eigen zeggen leidden Bikas en zijn ex-verslaafde vrijwilligers het afgelopen decennium duizenden Israëliërs ‘uit de slavernij’. Betrokkenen van Aviv zijn veelal afgekickte Russisch-Joodse immigranten. Zij helpen Bikas in zijn missie om Israël clean te maken.

Alijah

Zo ook de 27-jarige Igor uit Siberië, die al op 14-jarige leeftijd aan de drugs raakte na zijn alijah – het als Jood terugkeren naar Israël. “Mijn vader bleef in Rusland. Ik bepaalde daardoor in Israël mijn eigen leven en ging niet naar school. Ik was altijd lol aan het trappen met mijn vrienden. We dronken en gebruikten lichte drugs, tot we een keer zwaarder spul kregen aangeboden. Ik gebruikte het en was meteen verslaafd.” Na ‘lichte’, goedkope drugs, liggen zwaardere middelen als cocaïne en heroïne op de loer, zegt Igor.

Volgens de Israëlische Anti Drugs Autoriteit gebruiken zo’n driehonderdduizend mensen drugs op een totale bevolking van rond de acht miljoen. Vijfentwintigduizend Israëliërs zijn dusdanig verslaafd dat hun leven compleet beheerst wordt door drugs.

prostituee tel aviv

Een prostituee wacht op een nieuwe klant in de rosse buurt van Tel Aviv.

Stoppen lukt Igor maar niet, tot hij op zijn 21ste bij Aviv terechtkomt. “Van tevoren wilde ik maar drie maanden blijven, het werden vijf jaren.”

Igor verandert van een losgeslagen jongere in een keurige christen. Buitenstaanders zouden deze verzorgde, vriendelijke en inmiddels getrouwde man niet snel als voormalig drugsverslaafde aanwijzen. Inmiddels werkt hij in Beer Sjeva voor een van de afkickcentra waar lotgenoten hun uittocht uit de slavernij ondergaan.

Door heel Israël worden drugsverslaafden, daklozen en prostituees in de christelijke opvangcentra van Aviv opgevangen. Subsidie ontvangt het sociale project niet, omdat Israël geen christelijke organisaties ondersteunt. De stichting, inclusief Nederlandse tak, is volledig afhankelijk van giften, die grotendeels uit het buitenland afkomstig zijn.

Dov Bikas spreekt deze zaterdag 2 juni in Sliedrecht over zijn werk tijdens een dag van Aviv ministry en stichting Israël & de Bijbel. 

Geef een reactie