Messiasbelijdende stem in de Knesset?

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Voor het eerst kan er in Israel worden gestemd op een partij met Joodse en christelijke kandidaten, zowel Messiasbelijdende als orthodoxe Joden. Het gaat om de partij Bible Bloc (Gush Hatanakhi in het Hebreeuws), die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen, op 9 april aanstaande.
Avi Lipkin is de lijsttrekker van deze partij. Hij is een orthodoxe Jood, maar wordt al twintig jaar uitgenodigd voor spreekbeurten in kerken. Daarin waarschuwt hij dat de islam erop uit is Joden en christenen de mond te snoeren en zelf de wereldheerschappij na te streven.

Lipkin spoort christenen aan Israel te steunen. Als orthodoxe Jood accepteert hij zowel christenen als Messiasbelijdende Joden als broeders. ‘Tweeduizend jaar lang is er haat geweest tussen Joden en christenen. Al twintig jaar roep ik op om hier een einde aan te maken en elkaar lief te gaan hebben. Deze partij is de start van deze liefde voor elkaar.’
Als vierde op de lijst staat de Messiasbelijdende Jood David Friedman, die Aliyah maakte vanuit Amerika naar Israel. Hij diende samen met Lipkin in het Israëlische leger. Verder staat nog een orthodoxe Jood op de lijst, een christelijke Arabier en een christen die getrouwd is met een Messiasbelijdende Jood. De kansen dat de partij bij de verkiezingen een zetel krijgt in het parlement zijn vooralsnog klein.

Lipkin pleit ervoor dat Messiasbelijdende Joden en christenen in Israel op eenzelfde manier worden behandeld als ieder ander. Ook wil hij de mogelijkheden tot Aliyah sterk verruimen. Hij spreekt over een gigantisch aantal van 10 miljoen mensen, Joden, samen met hun niet-Joodse partners en kinderen, voor wie het in Israel veiliger is dan in West-Europa.

De partij wil krachtig optreden tegen de islamitische dreigingen van buitenaf en staat als het over de veiligheid van het land gaat op één lijn met de Likoedpartij.
Verder wil de partij een einde maken aan de ruime abortuspraktijk in Israel en aan de armoede in het land. ‘Dit is een gebroken land,’ merkt hij op. ‘Wij houden heel veel van ons land. Daar wil ik mijn tijd en energie aan geven. Met Gods hulp zullen we in de Knesset komen. Of we nu winnen of verliezen, die is de start.’ (Bron: Kehila News)

Dit artikel verscheen voor het eesrst in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Wees de eerste die reageert op "Messiasbelijdende stem in de Knesset?"

Geef een reactie