Moldavië wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

Foto: Levi Zoutendijk

Weer wil een land zijn ambassade naar Jeruzalem verplaatsen. Het is Moldavië, waar de regering deze week haar voornemen bekend maakte om haar Israëlische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

De Joodse Wereldconferentie juichte dit besluit toe en bedankte de Moldavische regering voor haar voortdurende steun aan de Staat Israël. ‘De Moldavische regering heeft vandaag een welkome en belangrijke stap gezet om het vertrouwen in de Staat Israël en de publieke erkenning van Jeruzalem als de legitieme hoofdstad van Israël tot uitdrukking te brengen’, aldus Robert Singer, directeur van het WJC, in een verklaring.

‘Ik hoop dat deze stap een positief voorbeeld zal zijn voor alle landen die Israël steunen en dezelfde stap in overweging zullen nemen,’ voegde Singer eraan toe. ‘Moldavië heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk bewezen dat het een echte vriend van Israël is, die de kritische strijd tegen het groeiende antisemitisme in de wereld leidt, wat een positief gebaar is tegenover de vele Moldavische Joden die in Israël wonen,’ besloot Singer.

Moldavië is een door land ingesloten Staat in Oost-Europa, grenzend aan Roemenië in het westen en Oekraïne in het noorden, oosten en zuiden, met een rijke Joodse geschiedenis. De hoofdstad van deze voormalige USSR-natie is Chişinău (Kishinau). Vóór de Chişinău pogrom van 1903, die de Joodse bevolking decimeerde, waren meer dan 50% van de inwoners van de hoofdstad Joden. In 1920 was de Joodse bevolking aangegroeid tot ongeveer 267.000, maar de Tweede Wereldoorlog vernitigde de Joodse bevolking weer. Tegenwoordig zijn er nog maar ongeveer 20.000 Joden over in Moldavië, waarvan er alleen in Chisinau meer dan 15.000 wonen. In de jaren zeventig van de Sovjet-Unie, met name aan het eind van de jaren tachtig, emigreerden veel Moldavische Joden naar Israël. Tegenwoordig wonen er meer dan 80.000 Moldavische Joden in Israël.

Het besluit van de Republiek Moldavië om haar ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen is enigszins verrassend. Antisemitisme is nog steeds wijdverbreid in het overwegend Oosters-orthodoxe christelijke land, een voormalige Sovjet-republiek met ongeveer 4 miljoen inwoners. Enkele kerken en politieke organisaties bezigen nog steeds antisemitische retoriek. Rechts-extremistische en neonazistische groeperingen zijn zeer actief in het land. Omdat de godsdienstvrijheid in de Sovjettijd sterk beperkt was, zijn er in Moldavië waarschijnlijk veel meer Joden dan het aantal Joden in het Jodendom of de bereidheid om zich als Jood te profileren.

Bronvermelding
Datum:12 juni 2019
Auteur:Redactie Israel Today
Foto:Amos ben Gershom/GPO
Website:http://www.israeltoday.nl

Wees de eerste die reageert op "Moldavië wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen"

Geef een reactie