Muziekvideo: Lied over de Omertelling

We leven nu in de tijd tussen Pesach (Paasfeest) en Shavoe’ot, het Wekenfeest (Pinksteren). Beide zijn naast een religieus feest ook een oogstfeest, waarop een schoof of garve (Omer) van de nieuwe oogst naar de Tempel werd gebracht.

Het is een periode van 50 dagen, die de Joden tellen, de Omertelling, tot Shavoe’ot, waarop twee broden gebakken van de nieuwe tarweoogst in de Tempel werden aangeboden.

De periode tussen Pesach en Shavoe’ot is de oogsttijd. De meeste mensen waren buiten op het veld aan het werk en hadden geen contact meer met de rest van het volk. Zou Shavoe’ot gebonden zijn aan een kalender­datum, dan zou men zich niet altijd volledig bewust zijn van de feestdatum, omdat de Hebreeuwse maanden 29 of 30 dagen tellen, in die tijd afhankelijk van de beslissing van het Sanhedrin. De mensen op het veld zouden dus niet exact weten wanneer ze terug naar huis zouden moeten voor Shavoe’ot omdat ze niet precies wisten hoe lang de maanden Niesan en Ijar duurden. Daarom verbindt de Torah Pesach met Shavoe’ot, door het tellen van de Omer, zodat iedereen die na Pesach van huis vertrokken was en de Omer telde exact wist wanneer hij van het veld moest terugkeren om op tijd thuis te zijn voor Shavoe’ot.

U mag luisteren naar een Hebreeuws lied met de titel ‘Shir Me’agde Ha’Omer’, Lied over Vertellingen van de Omer. Het lied bezingt juichend het nieuwe graan, en eindigt met ‘De aarde zal veel beloning dragen. Moge de oogst in onze handen gezegend zijn. Omer nieuw graan!’

Zie ook: Hebreeuwse les 41.

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Lied over de Omertelling"

Geef een reactie