Onderzoekers Universiteit van Tel Aviv detecteren in een vroeg stadium de ziekte van Parkinson

Foto: Levi Zoutendijk

“Verwerp me niet op hoge leeftijd; wanneer mijn kracht faalt, verlaat mij dan niet! ”
Psalm 71: 9 (Israelische Bijbel).

TEL AVIV | De ziekte van Parkinson is een van de meest angstaanjagende aandoeningen die ouderen treft. Ongeveer 10 miljoen mensen over de hele wereld lijden eraan en hoewel Parkinson zelf niet direct de dood veroorzaakt, doen complicaties dat wel. Symptomen ontwikkelen zich over het algemeen langzaam over een aantal jaren.

Door 

Als gevolg hiervan is 50% tot 80% van deze cellen in dat deel van de hersenen tegen de tijd dat een patiënt de diagnose van de ziekte van Parkinson heeft, al overleden.

Dus hoe eerder het wordt gedetecteerd, hoe beter artsen een behandeling kunnen bieden die de progressie van de ziekte aanzienlijk kan vertragen, waardoor het gemakkelijker is om Parkinson het hoofd te bieden.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben een nieuwe methode ontwikkeld die de vroege stadia van de ziekte volgt.

“Samen met onze medewerkers aan de universiteit van Cambridge, die een speciaal muismodel voor de ziekte van Parkinson ontwikkelden, waren we in staat om verschillende stadia van de aggregatie van dit eiwit te detecteren,” zei Ashery. “We correleerden de aggregatie met het verslechterende verlies van neuronale activiteit en tekorten in het gedrag van de muizen.”

Tegen de tijd dat een patiënt wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, is 50% tot 80% van de cellen in het deel van de hersenen al dood. “We hebben een nieuwe methode ontwikkeld om vroege stadia te volgen”, zegt professor Uri Ashery.

“Samen met onze medewerkers van de Universiteit van Cambridge, die een speciaal muismodel voor de ziekte van Parkinson ontwikkelden, konden we verschillende stadia van de aggregatie van dit eiwit detecteren,” legt professor Ashery uit. “We correleerden de aggregatie met het verslechterende verlies van neuronale activiteit en tekorten in het gedrag van de muizen.”

“Dit is uiterst belangrijk omdat we nu vroege stadia kunnen detecteren en de effecten van geneesmiddelen kunnen volgen”, voegt Dr. Dana Bar-On van de Sagol School of Neuroscience, een co-auteur van het onderzoek, toe.

“We hopen dat dit onderzoek kan worden geïmplementeerd voor gebruik bij de vroege diagnose van Parkinson bij patiënten. We werken momenteel aan de implementatie van de methoden op een minimaal invasieve manier met Parkinson-patiënten. “

De onderzoekers konden, in samenwerking met het Max Planck Instituut, het effect van een specifiek medicijn, correleren “Dit is een belangrijke stap vooruit in de wereld van het onderzoek naar Parkinson,” zei hij.

De onderzoekers hopen hun onderzoek uit te breiden naar familieleden van Parkinson-patiënten.
“Door aggregaten te detecteren met minimaal invasieve methoden bij familieleden van patiënten met de ziekte van Parkinson, kunnen we zorgen voor vroege detectie en ingrijpen en de mogelijkheid om de ziekte op te sporen en te behandelen voordat de symptomen zelfs worden ontdekt,” concludeerde hij.

Vertaling: MessiaMedia

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Bron:

♦ naar een artikel van Siegel-Itzkovich  “Tel Aviv University Researchers Spearhead Early Detection of Parkinson’s Disease” van 5 juni 2019 op de site van breakingisraelnews.com.

Wees de eerste die reageert op "Onderzoekers Universiteit van Tel Aviv detecteren in een vroeg stadium de ziekte van Parkinson"

Geef een reactie