Palestijn, bedreigd na hulp aan Joden, mag naar Israël

Foto: Levi Zoutendijk

Het heeft even geduurd, maar na drie jaar heeft Israël de ‘nobele’ Palestijnse redder van Joodse gewonden en zijn gezin een veilig onderkomen gegeven. Na zijn onzelfzuchtige daad werd hij met de dood bedreigd door mede-Palestijnen.

Afbeelding: Archieffoto ter illustratie (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Velen weten wat een moeizame het is, om bij het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken een verblijfsstatus in de Joodse Staat te krijgen.
En niemand verdiende die status meer dan een Palestijnse man (wiens naam om veiligheidsredenen niet wordt vermeld) die in 2016 onbaatzuchtig een gezin heeft geholpen van Joodse pioniers, die waren aangevallen door Palestijnse terroristen. Toch heeft het meer dan drie jaar geduurd, maar uiteindelijk mogen die man en zijn vrouw legaal in de Staat Israël wonen en werken.

Drie jaar klinkt misschien als een lange tijd. En dat is het, maar niet als je door de labyrintische bureaucratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het manoeuvreren bent. De reden dat dit echtpaar relatief snel een Israëlische residentie kreeg, had te maken met de urgentie van hun zaak.

Op 1 juli 2016 openden Palestijnse schutters, in de buurt van de stad Hebron in Judea, het vuur op een Israëlische auto, die daarna enkele malen over de kop sloeg. In de auto zaten bevonden zich rabbi Michael Mark, zijn vrouw Chava en hun twee tienerdochters.

Rabbi Mark werd bij de aanval gedood, Chava raakte ernstig gewond, en hun beide dochters raakten ook gewond. Het Palestijnse echtpaar in kwestie was getuige van de nasleep van de aanslag en aarzelde niet om de Joodse slachtoffers te helpen. Terwijl de man de overlevende leden van de familie Mark uit het wrak haalde, begon zijn vrouw, die arts is, hun verwondingen te behandelen, terwijl ze wachtte op de komst van de reddingsdiensten.

Wegens hun inspanningen ontving het echtpaar een groot aantal doodsbedreigingen van andere Palestijnen.
Vrijwel onmiddellijk kreeg het echtpaar een werkvisum in Israël, maar dat was slechts tijdelijk en werd na augustus 2018 niet verlengd. Veel Israëli’s begonnen campagne te voeren voor het echtpaar, waaronder leiders van Joodse pioniers, en hun benarde situatie werd aan de orde gesteld door Channel 12 News.

Die druk werkte, en vorige week overhandigde minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri persoonlijk Israëlische identiteitskaarten aan het echtpaar en hun zoon, en hij noemde de Palestijnse man en zijn vrouw ‘onbaatzuchtig en nobel’ voor hun bereidheid om het leven van de Joden te redden, ondanks het stigma dat dit met zich meebrengt in hun eigen samenleving.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   14-08-2019
Auteur:  Redactie Israel Today
Beeld:    Gershon Elinson/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Palestijn, bedreigd na hulp aan Joden, mag naar Israël"

Geef een reactie