Palestijnse Autoriteit betaalt 58 miljoen euro aan terroristen eerste vijf maanden 2019

Foto: Levi Zoutendijk

De Palestijnse Autoriteit heeft tijdens de eerste vijf maanden van het jaar 2019 niet minder dan 58 miljoen euro overgemaakt aan terroristen die in Israël veroordeeld zijn. Als dit de rest van het jaar zo doorgaat, betekent dat een stijging van 11,8% ten opzichte van 2018.

Door Elkan van der Graaf

Gedurende de eerste vijf maanden van 2019 maakte de PA niet minder dan 234.172.000 shekels, omgerekend 58 miljoen euro, over aan terroristische gevangenen (inclusief gevangenen die weer vrij zijn). Dat blijkt uit de uitgaverapporten die door de PA zijn gepubliceerd, zo meldt Palestinian Media Watch.

Door Israel veroordeelde Palestijnse terroristen kunnen rekenen op een maandelijkse uitkering van de PA. Er is sprake van een heus beloningssysteem: hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Een perverse prikkel dus, die aanmoedigt tot het maken van zoveel mogelijk slachtoffers.

Verschillende landen weigeren aan het in stand houden van deze perverse prikkel mee te werken. Zo werd in de Verenigde Staten afgelopen jaar de ‘Taylor Force Act’ aangenomen, waarmee gekort wordt op de financiële steun totdat de terroristenbetalingen worden stopgezet. Australië deed recent hetzelfde. In Israël besloot de Knesset de steun aan terrorisme in te houden op de aan de PA uitgekeerde belastinggelden.

In antwoord op de gedeeltelijke inhouding van belastinggelden, weigert de PA nu al het geld uit Israël. De PA heeft zich hiermee in een financiële crisis gestort waarbij het nog maar 50% van het salaris van haar ambtenaren betaalt. Het overmaken van beloningen aan veroordeelde terroristen gaat echter onverminderd toe. Sterker nog, de betalingen nemen toe.

Het Nederlandse Kabinet heeft meermaals laten weten dat het “in principe niet tegen betalingen aan gevangenen en hun families” is, “zolang die transparant zijn en gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie.” Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok erkent wel dat het huidige systeem – namelijk de koppeling tussen de duur van de detentie en de hoogte van de betaling – “een perverse prikkel kan zijn.”

De Tweede Kamer heeft in november vorig jaar een motie aangenomen die de PA een ultimatum stelt. Wanneer de PA doorgaat met het betalen van uitkeringen aan veroordeelde terroristen die hoger zijn naarmate de gevangenisstraf van de terrorist langer duurt, zal Nederland gaan korten op de steun aan de PA. Op die manier zou de PA 1,5 miljoen euro aan Nederlandse steun mislopen – zo’n zeven procent van de totale steun.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         04-07-2019
Auteur:         Elkan van der Graaf
Website:       https://www.cidi.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Palestijnse Autoriteit betaalt 58 miljoen euro aan terroristen eerste vijf maanden 2019"

Geef een reactie