Poerimviering: ‘We mogen niet opnieuw aan de zijlijn blijven staan’

Poerimspel in Benee Awraham, Soest.

SOEST | Benee Awraham vierde zaterdag alvast Poerim.

Het leek in geen velden of wegen op een normale dienst van een messiaanse gemeente. Gekke hoeden, Midden-Oosterse gewaden en Spider-Man waren zaterdag voor één keer in het jaar geoorloofd om te dragen.

Speciaal vanwege Poerim, ook wel joods carnaval, speelden kinderen en volwassenen uit de gemeente in Soest een toneelstuk over de Bijbelse figuur Esther. Zo’n honderd belangstellenden keken aandachtig toe, al mocht er traditioneel ook flink lawaai worden gemaakt wanneer ‘Haman’ aan de beurt was. Haman is in het Bijbelboek Esther de grote man achter een plan om het Joodse volk in heel Perzië (Iran) uit te roeien. Uiteindelijk weet de Joodse koningin Esther daar een stokje voor te steken.

Antisemitisme

Na afloop van de voorstelling hield bestuurslid Esther Rullmann een korte overdenking. “Het spel ontroerde mij. Het was leuk, spontaan en goed ingestudeerd. Maar ik voelde ook hoe actueel het onderwerp antisemitisme is”, vertelde ze.

“We mogen niet opnieuw aan de zijlijn blijven staan en pragmatisch neutraal blijven. Dat zou ons geestelijk dood kunnen maken. Allereerst kunnen we veel meer bidden en vasten. Hoort u mij dat zeggen? Er moeten veel meer bidstonden komen. Dan zullen we van God ontvangen hoe te leven en wat te doen vandaag de dag”, aldus Rullmann.

Politiek

In de aanloop naar de verkiezingen gaf Rullmann de christelijke partijen een compliment. “Help de Joden in Nederland. Laat je stem horen, in de maatschappij en politiek. Wat kunnen we blij zijn met de SGP en ChristenUnie, die achter Israël staan. De uitdaging is: wil jij een Esther of Mordechai zijn, koste wat het kost?”

Om die woorden kracht bij te zetten, ging de opbrengst van de collecte naar de synagoge in Amersfoort.

Wees de eerste die reageert op "Poerimviering: ‘We mogen niet opnieuw aan de zijlijn blijven staan’"

Geef een reactie