“Als Joden vrede kunnen sluiten met Duitsers, kunnen ze dat ook met Moslims”, dat zegt Rabbi en Israëlische bekendheid Jeremy Gimpel.
De in Amerika geboren rabbi komt deze zomer naar Nederland, om te spreken bij diverse gelegenheden over de waarheid van Israël, de islam en terrorisme.
Op 6 augustus begint hij zijn tour door Nederland in Katwijk, op 7 augustus is hij in Urk, op 8 augustus in Leeuwarden en op 9 augustus bij Pillar of Fire in Den Haag. Gimpel, die ooit politieke ambities had en bijna werd verkozen tot parlementslid in de Knesset, houdt er een sterke visie op na als het aankomt op actuele politieke affaires. Van Trump tot hoe Europa omgaat met vluchtelingen. “Vooropgesteld, hetgeen ons voorgeschoteld wordt door de media, klopt niet. Journalisten zijn bijna allemaal anti of heel erg pro-Trump, bijvoorbeeld. Ik vertrouw liever op eigen bronnen.” De verontwaardiging over de moslimban van Donald Trump vindt hij selectief en hypocriet: “Europa gaat niet beter met vluchtelingen om. Bovendien worden Joden al tientallen jaren geweerd uit bepaalde moslimlanden. Daar hoor je niemand over.” Gimpel wordt regelmatig uitgenodigd om te spreken in Amerika. Nu ook in Nederland, en daar heeft hij heel veel zin in.
Lees ook: ‘Rabbi Gimpel: Laat die tweestatenoplossing maar komen’
Vervulling profetieën
In 1991 emigreerde hij als kleine jongen met zijn familie mee terug naar Israël. Zijn opa was 15 jaar oud toen hij in 1916 van Rusland naar Israël liep. “Anderhalf jaar later kwam hij in Israël aan samen met een groep van 20 studenten. Het eerste wat hij deed was toen bomenplanten rond de zee van Galilea, wat toentertijd een moeras was. Toen de Joden terugkeerden naar het land, was een groot deel van het land woestijn en moeras. Onbegaanbaar dus. De planting van die bomen was het begin van de vervulling van de profetieën, die aankondigen dat het volk zal terugkeren”, aldus Gimpel.
Jeremy Gimpel: Ik voel verwantschap met de profeet Jeremia
Gimpels vader werd geboren in Jeruzalem. Nadat hij zijn legerdienst afmaakte, vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij medicijnen studeerde. “Ik ben daar dus geboren, en mijn familie bracht me mee terug naar Israël in 1991. Om die reden voel ik me meer Israëli dan Amerikaan.” Hij studeerde jaren aan de Torah school om te groeien met en in God. Daarna maakte hij zijn militaire dienst af en studeerde hij zowel rechten als business. Ondanks een korte politieke carrière, waarbij hij op 2 zetels na de Knesset miste, voelde hij zich altijd geroepen om rabbi te worden. “Ondanks dat ik mezelf nog steeds meer zie als student dan als Rabbi”, verzucht hij. “Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik geloof dat Gods roeping in mijn naam verborgen is. Ik voel een enorme verwantschap met de profeet Jeremia. Ook omdat ik de enige ben in mijn vriendenkring die zo heet. Als een eenzame naam. In het eerste hoofdstuk van Jeremia stuurt God hem om de naties te onderwijzen over God. Alleen, als een eenzame profeet. Mensen moeten niet denken dat ik een profeet ben. Ik probeer alleen maar Gods wil te volgen, op de beste manier, waarop ik denk dat het mogelijk is.”
Toxische werking
In zijn korte politieke carrière stond Gimpel op de 14e plaats op de lijst van de Zionistische partij Habayit Hayehudy, ofwel Het Joodse Huis. Politieke ambities heeft hij niet (meer). “Politiek heeft een toxische werking”, zegt hij. “Er is zoveel politiek in politiek. Ik wil 100 procent gaan voor mijn doel om God te dienen, zonder compromissen te hoeven sluiten, wat in de politiek zo gebruikelijk is. Ik ben geen politicus. Wel heeft die korte tijd me veel gebracht. Onder andere goede contacten op politiek niveau.”
Iedereen welkom
De bevlogen Zionist wil met zijn organisatie The Land of Israël een positieve boodschap te verspreiden over Israël en het land te herbouwen, volgens de profetieën. Zij aan zij wordt gewerkt door Joden en niet-Joden aan, wat straks het religieuze hoofdkwartier en belangrijkste broadcasting netwerk van Israël moet worden. Joden, christenen, moslims. Iedereen die onder de Torah de naam van God wil dienen, is welkom om kennis te maken met het land, het volk en Gods Woord. Ook voor gasten worden verblijven gebouwd, allemaal door vrijwilligers, die graag willen bijdragen aan dit doel. “We bieden een zogeheten ‘full body experience’”, lacht Gimpel. “Onderdeel van het leren van de Torah is om je verbonden te weten. Dit noemen we Yeshiva. Buiten Israël is veel ruis. Vergelijkbaar met een mobiele telefoon met slechte ontvangst. In Israël is dat anders. Het werken op het land werkt zuiverend voor de ziel en opent ons hart en verstand, zodat wij Gods roeping duidelijker kunnen verstaan.”
Geef een reactie