De Republiek Nauru erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël

Foto: Levi Zoutendijk

De Republiek Nauru, een kleine eilandnatie in de Stille Oceaan, heeft officieel Jeruzalem erkend als de hoofdstad van de Joodse natiestaat Israël. Met dit besluit sluit het zich aan bij de VS, Honduras, Guatemala, Paraguay en de eilandengroep Vanuatu die eerder Jeruzalem erkenden.

Nauru’s missie bij de VN in New York heeft de Israëlische missie in New York eerder deze maand in een formele brief op de hoogte gebracht van het besluit, maar het nieuws over de erkenning werd pas woensdag vrijgegeven. De verklaring van de missie van Nauru luidde:

De missie van Nauru heeft de eer om het besluit van de regering van de Republiek Nauru over te dragen om de stad Jeruzalem formeel te erkennen als de hoofdstad van de staat Israël.

Het bericht werd bevestigd door Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken met minister Yisrael Katz die twitterde:

Ik beveel het belangrijke besluit van @ Republic_Nauru aan om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. We zullen Jeruzalem blijven versterken en de erkenning en opening van diplomatieke missies en ambassades in onze hoofdstad bewerkstelligen.

Nauru onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met de staat Israël. President Baron Waqa vroeg premier Netanyahu dat Israël zijn land zal helpen bij medische training, water, afvalbeheer en innovatie.

In 2017 kocht Israël een rioolwaterzuiveringssysteem voor Nauru slechts twee weken voordat het land tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN stemde waarin de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël werd bekritiseerd.

Hoewel Nauru slechts 21 vierkante kilometer groot is met een bevolking van slechts 11.359 mensen, heeft het nog steeds een stem bij de Verenigde Naties die gelijk is aan die van de VS, Rusland en China. Niet onbelangrijk dus gezien in de internationale context.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   30-08-2019
Beeld:     beeldbron: BTN
Website: https://brabosh.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "De Republiek Nauru erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël"

Geef een reactie