Een schreeuw om hulp vanuit Bethlehem (video)

Foto: Levi Zoutendijk

De echte reden voor christelijk lijden in de geboorte­plaats van Jezus is een bewuste zuivering van de eens overwegend christelijke stad van christelijke inwoners. De kerst­vieringen van nu in Bethlehem zijn niet meer dan een podium voor Palestijnse nationalistische propaganda.

Traditioneel zijn tijdens de kerstdagen de ogen van de christelijke wereld gericht op de geboorteplaats van Jezus Christus. Daar, in Bethlehem, werd de Messias geboren en in een kribbe gelegd. En daar, in Bethlehem, vieren de lokale bevolking deze gebeurtenis al millennia lang. Maar wat vaak niet gemeld wordt, is dat elk jaar steeds minder christenen deelnemen aan de vieringen.

Het is bekend, dat het christendom de meest vervolgde godsdienst ter wereld is. Israel Today schrijft al jarenlang over de situatie van christenen in de door de Palestijnen gecontroleerde gebieden. Sinds de Akkoorden van Oslo is de Palestijnse christelijke bevolking in alarmerende mate achteruit gegaan. In 1993 bestond de bevolking van Bethlehem voor meer dan 80 procent uit christenen. In 2019 was dat nog maar ongeveer 20 procent. De meeste christelijke inwoners van Bethlehem zijn verhuisd, gepest of bedreigd. Het lagere geboortecijfer onder christenen speelt ook een rol.

Een christelijke inwoner van Bethlehem sprak onlangs met het persbureau TPS en vertelde hoe het leven daar voor Palestijnse christenen er werkelijk uitziet. In de bovenstaande video bevestigt hij dat het aantal christenen drastisch is gedaald sinds 1994, toen de Palestijnse Autoriteit (PA) aan de macht kwam in en rond Bethlehem. Hij zegt dat dit een bewuste politiek van zuivering door de PA was. En hij kan deze bewering staven: Tijdens de zogenaamde Tweede Intifada kreeg de PA aanzienlijke financiële steun van Qatar en andere rijke Golfstaten. De PA gebruikte dit geld om huizen en land te kopen van christenen in en rond Bethlehem. Veel gebouwen met christelijke kenmerken (zoals kruisen of aangebrachte bijbelverzen) werden gesloopt, om het bewijs van een christelijke aanwezigheid te verwijderen. Veel van deze huizen waren honderden jaren oud.

Het is onbegrijpelijk, dat een dergelijke antichristelijke politiek mogelijk is in de geboorteplaats van Jezus. Volgens een lokale wet moet de burgemeester en vice-burgemeester van Bethlehem christen zijn. Deze wet werd ingevoerd om de belangen van de christenen in deze historische plaats te beschermen. Maar de realiteit is heel anders. De christen uit Bethlehem bericht over het plein voor de Geboortekerk, dat aan de Orthodoxe Kerk toebehoort. De PA probeert al enige tijd om volledige controle te krijgen over dit plein.

De Palestijnse leiders werkten samen met christelijke geestelijken zoals Ibrahim Faltas, de hoogste Franciscaan in het gebied, stelt de christelijke klokken­luider, wiens gezicht verborgen blijft om hem te beschermen. Faltas, een Egyptenaar, onderhoudt uitstekende relaties met de PA sinds het ‘Beleg van de Geboortekerk’ in 2002. In die tijd hadden 40 terroristen zich in de kerk gebarricadeerd. De situatie werd na 39 dagen opgelost door onderhandelingen, gevoerd door Faltas en de huidige burgemeester van Bethlehem, Anton Salman. Faltas en Salman, die ook christen is, blijven tot op de dag van vandaag nauw samenwerken met de PA. Een van de doelstellingen van deze samenwerking is het verlichten van de status quo die al 200 jaar bestaat.

Negentig procent van het beroemde plein voor de Geboortekerk is eigendom van grote christelijke instellingen, waaronder de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Orthodoxe Kerk. De Katholieke kerk bezit een deel van de Geboortekerk. Maar deze christenen mogen het plein alleen met Kerstfeest gebruiken. En zelfs dan vormen de feestelijke lichten, kerstbomen en versieringen al lang niet meer het decor voor een vreugdevolle viering van de geboorte van de Messias. De kerst­vieringen van vandaag in Bethlehem zijn ontaard tot een podium voor Palestijnse nationalistische propaganda, zo meldt de plaatselijke christen.

Wanneer de kerstboom is ontstoken is en de bands beginnen te spelen, zullen er niet meer dan 20 christelijke families zijn onder de 10.000 mensen die zich verzameld hebben op het Kribbeplein in Bethlehem. En ze kwamen uit alle Palestijnse gebieden, zegt de man in de video. De christenen zijn verzwakt, hun aantal wordt steeds minder, waarschuwt hij: ‘Wij roepen de hele christelijke wereld en de Staat Israël op om de christenen in Bethlehem te steunen’.

De christenen in die plaats daar dringen er bij de wereld op aan, om opnieuw aandacht te schenken aan hen en hun benarde situatie, en om de Palestijnse Autoriteit aan te spreken op haar duidelijke doel om de lokale christenen te onteigenen en uiteindelijk te verdrijven.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   17-12-2019
Auteur:   Redactie Israel Today
Beeld:     Sebi Berens/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl/

– – – – –

 

Wees de eerste die reageert op "Een schreeuw om hulp vanuit Bethlehem (video)"

Geef een reactie