Sophie Wilmes is de eerste vrouw en de eerste joodse persoon die de premier van België wordt

Foto: Levi Zoutendijk

Wilmes, een moeder van vier kinderen uit het Brussels gewest, verving Charles Michel zondag. De politica zal de regering leiden gedurende onderhandelingen over de vorming van een coalitie, waarvan bekend is dat deze in België maanden duurt.

Michel’s kabinet stortte vorig jaar in en Wilmes verving hem toen hij naar een functie van de Europese Unie vertrok. Beide zijn lid van de centrumlinkse MR-partij.

De moeder van Wilmes is Ashkenazi Joods en verloor verschillende familieleden in de Holocaust, Philippe Markiewicz, de president van de Consistoire-organisatie van het Belgische Jodendom, bevestigde maandag aan het Joodse Telegrafische Agentschap.

“Ze verborg haar Joodse identiteit, hoewel het een privédetail uit haar biografie lijkt te zijn en niet iets dat verband houdt met beleidsaspecten,” zei hij.

De vader van Wilmes, Philippe, was docent aan de Katholieke Universiteit van Leuven en is niet joods.

Markiewicz beschreef Wilmes, die de herdenkingsevenementen van de Holocaust heeft bijgewoond en benadrukte ze op haar persoonlijke website, als ‘een ijverige en toegewijde politicus’.

Een bron uit de Joodse gemeenschap, een lid van de partij van Wilmes die met JTA sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het jodendom pas recent “een belangrijkere factor dan voorheen” in het leven van Wilmes werd.

Michael Freilich, een Belgische wetgever voor de N-VA-partij en de voormalige hoofdredacteur van de in Antwerpen gevestigde Joodse krant Actueel Joodse krant, zei dat de benoeming van Wilmes een “historische gebeurtenis is waar ik trots op ben”.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   28-10-2019
Auteur:   CNAAN LIPHSHIZ
Beeld:     Wikimedia Commons
Website: https://www.jpost.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Sophie Wilmes is de eerste vrouw en de eerste joodse persoon die de premier van België wordt"

Geef een reactie