De tempels stonden op de Tempelberg

Foto: Levi Zoutendijk

Er is zoveel overtuigend bewijs voor het feit dat de beide Joodse tempels ooit op de Tempelberg stonden, dat elke poging om een andere locatie aan te wijzen niet geloofwaardig is. De bewuste informatie die ik vorige week in de Nieuwsbrief plaatste, was afkomstig van een bepaalde groep christenen, die met deze opvatting ruimte wil creëren voor hun eigen theologische visie. Als de tempels immers in de Stad van David stonden, zouden ze per direct daar weer worden gebouwd, en kan de laatste fase van de eindtijd in gang worden gezet.

In het bewuste artikel kwam ook de bekende archeoloog Eli Shukron van de Israel Antiquities Authority aan het woord. Zijn visie was echter niet juist weergegeven door die groep, wat hun intenties duidelijk maakt.
Shukron is één van de toonaangevende experts op het gebied van de archeologie van Jeruzalem, met uitgebreide kennis over de eerste en de tweede tempelperiode. Tijdens zijn opgravingen in de Stad van David ontdekte hij een muur, die volgens hem tot een muur van een tempel kan hebben behoord. Ook vond hij een klokvormige gouden granaatappel, zoals de tempelpriesters die aan de onderrand van hun gewaden droegen.

Toen in 2014 die groep evangelische christenen naar de archeologische vindplaats in de Stad van David, kwam, buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem, gaf Shukron hun daar rondleidingen en liet de oude muur en het gouden belletje zien.
Toen reisleider Frank Turek hem vroeg of Salomo’s tempel hier had gestaan, antwoordde Shukron: ‘Die muur was zeker onderdeel van een tempel uit de eerste tempelperiode, maar de tempel van Salomo stond op de Tempelberg.’

‘Spectaculaire ontdekking’ is niet meer dan ‘fake news’

Turek was niet tevreden met dat antwoord. Samen met zijn reisleider, de evangelische voorganger Bob Cornuke, ging hij het idee verspreiden – als spectaculaire nieuwe ontdekking – dat de tempel van Salomo wellicht in de Stad van David had gestaan en niet op de Tempelberg. Cornuke misbruikt in zijn boek ‘Temple’ de woorden van Shukron, alsof de archeoloog achter zijn opvattingen staat en trekt zijn integriteit in twijfel.

Op een vraag van Israel Today aan Shukron om een reactie, reageert hij zeer beslist: ‘Er is geen enkel bewijs dat de tempel zich in de Stad van David bevond. De tempel die bekendstaat als Salomo’s tempel, stond absoluut op de Tempelberg, bovenop de berg Moria. Daarover bestaat geen enkele twijfel!’ (Bron: Israel Today)

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   14-12-2019
Auteur:   Dirk van Genderen
Website: https://www.dirkvangenderen.nl/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "De tempels stonden op de Tempelberg"

Geef een reactie