Terwijl helft van rijkste mensen in Australië Joden zijn, leeft 20 % van Australische Joden in armoede

Foto: Levi Zoutendijk

Dat Joden overal en altijd met alle andere geloofsgenoten solidair zijn, is een mythe, net zoals het bestaan van een imaginaire ‘Joodse Lobby’ al even grotesk is. Joden zijn net zoals andere mensen, gedragen zich zoals alle andere volkeren, met inbegrip van hun goede en kwade kanten en dat heeft niet eens iets met religie te maken. Gewoon de menselijke aard. Filantropen zijn overal de uitzondering.

Dat werd nogmaals onderstreept door het bekendmaken van de Financial Review Rich List van 2019 die vijf van de top 10 van rijkste Australiërs als zijnde Joods aanduiden, die de rijkste levende Australische Joden zoals Anthony Pratt omvat, die 15,57 miljard dollar waard is, Harry Triguboff, 13,54 miljard dollar, Frank Lowy, (die naar Israël verhuisde), $ 8,56 miljard en Ivan Glasenberg, $ 7,17 miljard.

Ondertussen, vertelde Vic Alhadeff, chief executive van de Joodse Raad van Afgevaardigden van NSW, op maandag aan ABC News Australia dat “bijna 20% van de Joodse gemeenschap van Australië onder de armoedegrens leeft.” Vergelijk met de Europese Unie: volgens Eurostat woonden in 2017 112,8 miljoen mensen in de EU in huishoudens met een risico op armoede of sociale uitsluiting; 22,4% van de bevolking (België 20,3% en Nederland 17,0%).

Rachel Tanny, van Connections, Opportunities, Activities (COA) in Woollahra, de voorstad van Oost-Sydney, zei dat sommige lokale Joden hun eigen huis hebben dat ze zich niet kunnen veroorloven, maar als gevolg daarvan “hebben ze teveel bezittingen om het soort hulp te ontvangen dat ze nodig hebben.

Dus deze Joden die niet langer genieten van hun vroegere welvaart, zitten op onroerend goed ter waarde van miljoenen en worden daardoor verstoken van de middelen die beschikbaar zijn voor arme huurders in woningen met een laag inkomen. “Mensen willen in het huis blijven waar ze hun familie hebben opgevoed, en ze hebben betere gezondheidsresultaten en een lang leven als ze ouder worden“, vertelde Tanny aan ABC News.

Claire Vernon, chief executive van Jewish Care Australia, vertelde de nieuwsgroep dat oudere Joden die hun huizen verkopen en naar meer betaalbare kwartieren verhuizen, ook hun sociale connecties opgeven en in isolatie leven, ver weg van hun synagoge en andere bekende buurthuizen. “Maar als je een pensioen hebt, zijn de oostelijke buitenwijken [van Sydney] volledig onbetaalbaar,” gaf ze toe.

Dat brengt ons terug naar de rijke Joden in Australië. Vic Alhadeff vertelde aan ABC News dat Frank Lowy ($ 8,56 miljard), die in Australië aankwam met niets om een ​​miljardair te worden, ook een van de grootste filantropen is van het continent.

Volgens Alhadeff, “heeft Franky 15 jaar geleden het Lowy Institute opgericht als een toonaangevende denktank, en toen hij dat deed, zei hij:’ Ik doe dit als mijn manier om dank te zeggen aan Australië, voor het geven van mijn familie en andere joodse Australiërs een tweede kans op het leven.

De Lowy-familie heeft gedoneerd aan verschillende groepen die de Joodse armen helpen, en het is naar hun verdienstelijk bijvoorbeeld dat het Australische maaltijden-op-wielen-programma blijft functioneren in die rijke buitenwijken waar Joodse inwoners van huizen met meerdere miljoenen dollars niet kunnen wonen veroorloven om voedsel te kopen.

Armoede in Israël

In Israël zelf is het niet veel beter gesteld. Volgens het jaarverslag van de National Insurance Institute (Bituach Leumi) dat eind december 2018 werd vrijgegeven, leven zowat 1.780.500 Israëliërs – waaronder 466.400 gezinnen en 814.800 kinderen, ongeveer 21.2% van de bevolking – onder de armoedegrens.

Het rapport is gebaseerd op gegevens verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 2017, het meest recente jaar waarvoor uitgebreide informatie beschikbaar is.

Terwijl het algehele armoedepercentage in 2016 steeg tot 18,5%, daalde het percentage gezinnen dat in armoede leeft van 28,8% in 2016 tot 28,4% in 2017. Het aandeel kinderen dat in armoede leeft, is gedaald van 31% in 2016 tot 29,6% in 2017. Onder ouderen is het armoedepercentage echter gestegen van 20,8% in 2016 tot 21,8% in 2017.

Het armoedecijfer onder immigranten (degenen die alijah maakten sinds 1990) steeg van 17,0% in 2016 tot 18,4% in 2017. Het armoedecijfer voor Arabische gezinnen steeg in 2017 van 47,9% naar 49,1% in 2016, terwijl het armoedecijfer onder Joods-Orthodoxe gezinnen daalde van 45,1% in 2016 naar 43,1% in 2017. Onder degenen die werkloos zijn, is het armoedecijfer gestegen van 69% in 2016 tot 76% in 2017.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “While 50% of Australia’s Wealthiest Are Jewish, 20% of Australia’s Jews Live in Poverty” van 24 juni 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Alon Einhorn “21.2% of Israeli population lives below the poverty line” van 31 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ brabosh.com

Wees de eerste die reageert op "Terwijl helft van rijkste mensen in Australië Joden zijn, leeft 20 % van Australische Joden in armoede"

Geef een reactie