Teruggeven aan Jeruzalem

Foto: Levi Zoutendijk

Hofstad Den Haag presenteert zich aan de wereld als ‘stad van de vrede’. Met instituten als het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en andere internationale rechtsinstituten, vormt Den Haag inderdaad een justitieel centrum voor de wereld. Maar of dat de wereldvrede zal brengen..?

Op dinsdag 25 en woensdag 26 juni werd in Den Haag het Jerusalem Prayer Breakfast georganiseerd. Het Jerusalem Prayer Breakfast is een oorspronkelijk initiatief vanuit de Christians Allies Caucus van de Israëlische Knesset. Voormalig Knessetlid Robert Illatov merkte hoezeer christenen wereldwijd Israël willen steunen, en bedacht het gebedsontbijt als een manier om christenen van verschillende organisaties en kerkgenootschappen samen te brengen en hun krachten te bundelen.

In Nederland was. Het Jack van der Tang, van de organisatie Pillar of Fire, die het initiatief nam om ook in Nederland een dergelijk gebedsontbijt te organiseren. Een spannend avontuur, want “toen we hiermee begonnen, hadden we helemaal geen geld. Maar God heeft wonderen gedaan.”

“Dit was de plaats waar de vervolging van de Joden in Nederland begon. Laat het nu de plaats zijn waarvandaan de zegen voor Israël mag beginnen.”

Jack, zelf bewoner van Den Haag, kreeg het op zijn hart om specifiek voor de stad Den Haag in gebed te gaan in relatie met Jeruzalem. “Het is moeilijk uit te leggen, maar God legde het in mijn hart: jouw stad heeft Mijn beloften voor Jeruzalem gestolen. Den Haag is de stad van ‘vrede’ en ‘recht’. Maar het ontbreekt aan de waarheid.

Het vredespaleis in Den Haag

Vredespaleis

Die conclusie trok ook de Amerikaanse voormlalig presidentskandidate Michelle Bachmann, die sinds het begin nauw verbonden is bij de diverse evenementen die uit het eerste Jerusalem Prayer Breakfast zijn voortgevloeid. Tijdens de eerste dag van het evenement in Den Haag bezochten de deelnemers het vredespaleis. Bachmann: “In het bezoekerscentrum hoor je van alles over ‘vrede’, maar geen enkele keer wordt de naam van God genoemd. Over het terrein van het vredespaleis wappert de VN-vlag. Alles uit naam van een antropocentrische wereldvisie: de mens in het centrum.”

“De Amerikaanse staalmagnaat Carnegie doneerde anderhalf miljoen dollar voor de bouw van dit schitterende paleis, dat een instrument zou moeten zijn voor vrede,” vervolgde Bachmann. “Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit. In de afgelopen eeuw, na de bouw van het vredespaleis, zijn méér mensen van overheidswege vermoord, dan in alle oorlogen van de hele wereldgeschiedenis ervoor. Dat moet ons aan het denken zetten …”

Teruggeven

“We moeten erkennen dat de werkelijke stad van de vrede Jeruzalem is, we moeten teruggeven wat we gestolen hebben” vertelt Van der Tang tijdens de openingsbijeenkomst van het Jerusalem Prayer Breakfast in de Ridderzaal. De keuze voor deze plaats is heel bewust. Het is het oudste regeringsgebouw ter wereld, waar de Nederlandse democratie, als een van ‘s werelds eerste democratieën begon.

Tegelijkertijd was de Ridderzaal de plaats waar het naziregime na de bezetting van Nederland Arthur Seyss-Inquart installeerde om die democratie te vervangen. Hier startte zijn bestuur, dat gericht was op de uitroeiing van Joden in Nederland. Als vriend en vertrouwelijk van Hitler, speelde hij vanuit Den Haag een sleutelrol in het Nederlandse hoofdstuk van de Holocaust.

Aardse plaatsen en gebouwen vormen een rol in de geestelijke strijd op aarde. Tijdens het Jerusalem Prayer is dit een motief. Maar de toon is om in die geestelijke strijd ook van betekenis te zijn. Door gebed. En dan wordt dan ook veelvuldig gedaan. In de ridderzaal klinkt het gebed: “Dit was de plaats waar de vervolging van de Joden in Nederland begon. Laat het nu de plaats zijn waarvandaan de zegen voor Israël mag beginnen.”

Christenpolitici bidden voor de vrede van Jeruzalem tijdens het Jerusalem Prayer Breakfast.

Jood en christen samen

Het bijzondere van het Jerusalem Prayer Breakfast is de samenwerking tussen Joden en christenen. Albert Veksler, mede-oprichter van het Jerusalem Prayer Breakfast benadrukt dit ook tijdens een toespraak. “Als Joden en christenen samenwerken, verandert dit de geschiedenis.” En daarbij noemt hij voorbeelden van samenwerking tussen Joden en christenen, zoals Theodoor Herzl en zijn christelijke vriend William Hechler.

Ook tijdens het Jerusalem Prayer Breakfast zijn Joden van de partij. In de ridderzaal spreken rabbijn Shmuel Katzman van Den Haag, Opperrabbijn Binyomin Jacobs en rabbijn Vorst over het opkomende antisemitisme. Maar ook ambassadeur Aviv Shir-On is aanwezig, en Robert Illatov. Ook Knessetlid Yehuda Glick spreekt tijdens de tweedaagse conferentie. Dit gebeurt zij aan zij met diverse christelijke politici uit Nederland, zoals Kees van der Staaij en Eppo Bruins (respectievelijk SGP en ChristenUnie).

In een sfeer van eenheid zijn Joden en christenen samen om Israël te zegenen, te bidden voor de vrede van Jeruzalem, schuld te belijden en elkaar te bemoedigen vanuit Gods beloften voor Zijn volk.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         26 juni 2019
Auteur:         Ruben Ridderhof
Foto:             CvI
Website:       https://christenenvoorisrael.nl

– – – – –

1 reactieop"Teruggeven aan Jeruzalem"

  1. Pieter Dirk Klein | 28/06/2019 om 07:44 | Beantwoorden

    Helemaal mee eens. Het moet naar Gods Wil zijn. Niet anders! En Jeruzalem is de ware stad van vrede. Ook goed om voor vrede van Jeruzalem te bidden.

Geef een reactie