Naar aanleiding van het eenzijdige VN-rapport waarin forse kritiek wordt geuit op het Israelische optreden bij de grens van Gaza, werd vandaag in de Tweede Kamer over een motie gestemd van de PvdA en de SP om “Israëlisch geweld tegen demonstranten te veroordelen”. Een meerderheid van de Kamer stemde tegen, en ook de motie van D66 die pleit voor financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden in Gaza is niet aangenomen.
Door Elkan van der Raaf
Een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad kwam afgelopen maand met een rapport waarin forse kritiek wordt geuit op het Israelische optreden bij de grens van Gaza. In sommige gevallen zou er zelfs sprake kunnen zijn van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid, aldus de Mensenrechtenraad. De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit ondemocratische landen als Saoedi-Arabië, Afghanistan, Cuba, Qatar en China en ligt al langer onder vuur vanwege de anti-Israel obsessie bij het internationale orgaan. Het rapport gaat dan ook totaal voorbij aan het maandenlange geweld van Palestijnse terreurgroepen.
Tweede Kamer stemt tegen veroordeling Israel
Lilianne Ploumen (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) hadden een motie ingediend die de Nederlandse regering oproept “ook het Israëlisch geweld tegen demonstranten te veroordelen”. De Kamerleden constateren “dat Nederland vorig jaar wel raketbeschietingen vanuit Gaza op burgerdoelen in Israël heeft veroordeeld, maar grootschalig Israëlisch geweld tegen demonstranten niet”.
Ploumen en Karabulut stellen in hun motie dat het VN-rapport “ook kritiek heeft geuit op het optreden van Hamas”. De enige kritiek op de terreurbeweging in het document is dat het gebruik van brandvliegers en -ballonnen door demonstranten door onder andere Hamas werd verdedigd of aangemoedigd. Dit leidde tot “angst en aanzienlijke schade in het zuiden van Israël”. Het rapport concludeert dat de de facto autoriteiten in Gaza “hun verplichtingen zijn gefaald” om het gebruik van de terreurballonnen te voorkomen en te stoppen.
De actieve betrokkenheid van leden en terroristen van Hamas bij grensinfiltraties en het gooien van explosieven over het grenshek wordt echter niet genoemd in het VN-rapport. Deze mate van betrokkenheid blijkt ook uit het aantal slachtoffers aan de zijde van de terreurbeweging, zoals onderzocht door het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Van 187 onderzochte doden, waren 45 lid van en 51 gelieerd aan Hamas, 6 lid van en 33 gelieerd aan Fatah-organisaties, 6 lid van Islamitische Jihad, 1 lid van en 1 gelieerd aan DFLP, 6 gelieerd aan PFLP en van 37 slachtoffers kon geen bewijs gevonden worden van affiliatie met een militante groep.
Een meerderheid van de Tweede Kamer – bestaande uit 50PLUS, VVD, CDA, CU, SGP, PVV en FvD – stemde tegen de motie van Ploumen en Karabulut. Het voorstel kon alleen op de steun rekenen van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK en D66.
De motie was dan ook ontraden door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Zoals de minister eerder almeermaals had aangegeven, vindt hij dat “de situatie een grondig onderzoek verlangt naar de rol van beide partijen, zowel de rol van Israël als de rol van Hamas en de autoriteiten in Gaza”. Het rapport van de VN-Mensenrechtenraad wordt door de Nederlandse regering als ongebalanceerd beschouwd, omdat het het niet ingaat op de rol van de autoriteiten in Gaza en van Hamas.
Nederlandse regering gaat niet pleiten voor financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden in Gaza
De motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma die de Nederlandse regering oproept te pleiten voor financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden in Gaza en de Israelische regering verzoekt de Palestijnse slachtoffers toegang tot adequate medische hulp en hulpmiddelen te verschaffen, heeft het tevens niet gehaald. Ook in dit voorstel werd het VN-rapport aangehaald, en ook deze motie werd door minister Blok ontraden. Alleen SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, 50PLUS en D66 stemden voor, wat niet genoeg is voor een meerderheid.
In de motie, die onder andere oproept tot financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden in Gaza door Israel, wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen slachtoffers die gelieerd zijn aan terreurbewegingen, en slachtoffers waarvoor dat niet geldt. In ieder geval 150 van de 187 slachtoffers gelieerd of lid waren van terroristische organisaties, zoals is gebleken uit het eerder genoemde onderzoek van het het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Was de motie aangenomen, zou de Nederlandse regering dus pleiten voor het financieel compenseren voor de dood van leden van terroristische groeperingen.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
Wees de eerste die reageert op "Tweede Kamer stemt tegen veroordeling Israel"