Twist met Israël over kanonneerboten

Vanaf de stichting van de Staat Israël hebben al diens buurlanden het de oorlog verklaard. Vooral in diens beginjaren was het dus van vitaal belang om ter zelfverdediging over goed legermateriaal te beschikken. Een belangrijk leverancier was toen Frankrijk dat echter gevoelig bleek voor internationale druk. Bert Wiersema beschrijft dat in ‘Operatie Noa’. Waar gaat het over?

Boekanalyse
Dit boek over een actie van Israëlische geheime agenten is vooral geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar. Na een voorwoord volgt het spannende verhaal over een levering van kanonneerboten aan Israël.

Het verhaal speelt in de jaren ’60 toen Frankrijk die boten zou leveren. Als die levering in gevaar komt probeert Israël dat toch door te laten gaan. Het boek sluit af met een Epiloog waarin kort wordt verteld wat er van de hoofdpersonen in dit waar gebeurde verhaal is gekomen. Bij de tekst zijn zwart-wit foto’s en een landkaart gevoegd, zodat de lezer beeld krijgt bij het verhaal.

Mokka
Dit boek gaat eigenlijk over de carrière van Mordechai Limon, bijgenaamd Mokka. Het begint met zijn optreden als kapitein van een schip met Europese Joden op weg naar het Britse mandaatgebied Palestine in 1947. Door die geslaagde actie wordt hij officier gemaakt bij de Joodse marine. Een legeronderdeel dat dan nog weinig voorstelt.

Ook dan al haalt Mokka stunten uit, waarvan een belangrijke wordt beschreven. Hij verlaat het leger en gaat studeren in de Verenigde Staten van Amerika waarna het hem goed gaat. Hij trouwt er. Jaren later wordt hij benaderd door de Mossad (de Israëlische geheime dienst) in verband met twaalf jachtschepen die Israël besteld had.

Het gaat om jachtschepen van het type 140 Jaguar, die de Israëliërs hernoemen als ‘Mivtasj’. Dit zijn kanonneerboten. Snelle, relatief kleine oorlogsschepen uitgerust met raketten. Ze kunnen veel grotere schepen uitschakelen en vanuit zee doelen op land bestoken.

Drie schepen worden gewoon aan Israël geleverd, maar de overige schepen komen onder embargo in verband met internationale druk door de Zesdaagse oorlog van Israël. De socialistische regering van Israël besluit echter er alles aan te doen om toch de al aan Frankrijk betaalde en gereed gekomen overige boten te verkrijgen. Ze schakelen de Mossad in, maar het Franse ministerie van Defensie is er ook alles aan gelegen om dat tegen te houden. Dat is het hoofdonderwerp van dit boek.

Evaluatie
Dit spannende verhaal speelt ten tijde van de Zesdaagse oorlog in 1967 en hoofdzakelijk in de Franse havenstad Cherbourg, waar kanonneerboten voor de Staat Israël zijn gebouwd. Naast inzicht in diplomatie komt ook naar voren hoe Mossad-agenten te werk gaan om toch te proberen de gekochte boten toch naar Chejfa (Haifa) te krijgen. De naam die de Mossad aan de operatie geeft, ‘Noa’, verwijst natuurlijk ook naar Noach en zijn boot. Er is ook aandacht voor persoonlijke belevenissen van hoofdpersonen.

Dit boek wordt aangeraden.


Wiersema, B., Deel 2: Operatie Noa. Serie spectaculaire acties van de Mossad. 2022, Uitgeverij Mes, Vierhouten, 166 pagina’s, € 13,45, ISBN: 9789059524026.

Wees de eerste die reageert op "Twist met Israël over kanonneerboten"

Geef een reactie