Update Midden-Oosten: aarde schudt in Israel, Ethiopische Joden willen naar Israel, en kan Israel Poetin nog wel vertrouwen?

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

De aarde schudt in Israel 
Al enkele weken schudt de aarde in Israel. Verschillende aardbevingen en tientallen kleinere schokken werden waargenomen, met name in het noorden van het land, rondom het Meer van Galilea. Deskundigen houden er rekening mee dat dit de voorboden zijn voor een zwaardere aardbeving op korte termijn. De hulpdiensten bereiden zich er in ieder geval op voor. De laatste zware aardbeving in Israel vond plaats in 1927 en daarvoor in 1836.

Ook bij de wederkomst van de Heere Jezus zal de aarde beven in Israel, zo krachtig zelfs, dat de Olijfberg doormidden zal splijten (Zacharia 14:4).

8000 Ethiopische Joden willen naar Israel 
De terugkeer van het Joodse volk vanuit de hele wereld naar het land Israel aan het einde van de dagen is in zeer duidelijke en heldere bewoordingen voorzegd door de profeten, onder meer Jesaja, Jeremia en Ezechiël, aldus directeur A.Y. Katsof van ‘The Heart of Israel’. Momenteel bereidt zijn organisatie de terugkeer voor van de 8000 Joden die nog in Ethiopië leven. ‘Een volgende stap in de vervulling van de profetieën,’ aldus Katsof. ‘Het is bijzonder dat wij daar een rol in mogen spelen.’

‘Ik heb mijn zussen al negen jaar niet gezien,’ vertelt Seffi Blilin, die in 2009 naar Israel kwam, met haar vader, moeder en vier broers en zussen. Maar er wonen ook nog een broer en een zus van haar in Ethiopië. ‘Mijn vader is inmiddels gestorven en mijn moeder is zo verdrietig dat haar beide andere kinderen hier niet zijn, dat ze zich iedere nacht in slaap huilt.’
Katsof betreurt het dat het Israëlische regering niet meer geld beschikbaar stelt om de Ethiopische Joden naar Israel te halen. ‘Ze leven daar nu in kampen, in extreme armoede.’

Er is wel iets bijzonders aan de hand met deze Ethiopische Joden. Aan het eind van de 19e eeuw bekeerden velen zich tot het christelijke geloof. Maar nu zie je onder hen een omgekeerde beweging. Velen leren Hebreeuws, gaan naar de synagoge en keren weer terug naar het judaïsme.

Volgens Katsof maakt dat het makkelijker voor hen om terug te keren naar Israel, omdat dan ook de orthodoxe partijen in de regering welwillender zullen staan tegenover hun terugkeer. U zult trouwens begrijpen dat ik het betreur dat velen van hen het christelijke geloof de rug toekeren, waarbij het er ten diepste om gaat – dat wil ik duidelijk stellen – hoe ze staan tegenover de Messias, de Heere Jezus. Bron: United with Israel

Kan Israel Poetin nog wel vertrouwen?
Voor de derde keer in een half jaar tijd was de Israëlische premier Netanyahu op bezoek bij de Russische president Poetin, om er de escalerende veiligheidssituatie in Syrië aan de grens met Israel te bespreken. Syrische troepen naderen steeds dichter de Golangrens met Israel en Rusland doet niets om dat tegen te houden. Het probleem is dat ook Iraanse troepen actief zijn onder de vlag van het Syrische leger en afgelopen week klonk het weer dat Iran als nummer 1 opdracht de complete vernietiging van Israel voor ogen heeft.

Het is zeer de vraag in hoeverre Israel Poetin nog kan vertrouwen, zeker nu Rusland heeft aangekondigd opnieuw de levering van hypermoderne S-300 luchtafweersystemen aan Syrië te overwegen. Als het zover komt, zal dat de bewegingsvrijheid van de Israëlische luchtmacht sterk inperken.

Gebed gevraagd voor Jacob Damkani 
Deze week vraag ik gebed voor de Joodse evangelist Jacob Damkani. Afgelopen week onderging hij een ingrijpende hartoperatie, drie jaar na een eerdere hartoperatie. Zijn vrouw Elisheva vraagt om gebed voor haar man. Laten we de Heere bidden dat Hij herstel schenkt, zodat hij weer in staat zal zijn om het Evangelie door te geven aan zijn volksgenoten.

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: aarde schudt in Israel, Ethiopische Joden willen naar Israel, en kan Israel Poetin nog wel vertrouwen?"

Geef een reactie