Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.
‘Deze conferentie creëerde vijandigheid naar Israel toe’
Afgelopen week vond in Beit Jala, bij Bethlehem, de Christ at the Checkpoint (CATC) conferentie plaats. Als speciale gast was de Amerikaans-Joodse theoloog dr. Michaël Brown uitgenodigd, om de stem van Israel en van de Messiasbelijdende Joden te laten horen.
Met open armen werd hij ontvangen en hem werd geen enkele beperking opgelegd. Hij voelde zich meer dan welkom en werd ontvangen als een gerespecteerde broeder in de Heere, zo vertelt hij. De 300 conferentiegangers bedankten hem voor zijn komst. ‘Dat was wonderlijk, dat had ik niet verwacht.’
Dr. Brown ontdekte tijdens de conferentie enkele positieve en heel veel negatieve punten. Eerst noemt hij enkele positieve punten: ‘Het was duidelijk dat zij het verlangen hadden God te eren. Ze uitten hun liefde voor hun Joodse broeders en zusters en benadrukten dat Israel het recht heeft om te wonen in een veilig land.
Brown signaleerde echter veel meer negatieve punten. Soms werd de conferentie wel heel politiek. ‘Tijdens het begin van de conferentie ging het over Palestina met een hoofdletter P en christelijk met een kleine c. Jezus stond zeker niet centraal. Ik schaamde me ook dat deze christelijke leiders het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit zo verheerlijkten.’
Op geen lezing werd direct na afloop plenair commentaar geleverd, bij Brown wel. De reacties waren volstrekt en unaniem afwijzend.
Anti-Israel
‘Het verbaasde me dat elke mogelijke anti-Israel verwijzing enthousiast werd omarmd,’ merkt Brown op. ‘Voor mij, als Messiaanse Jood en evangelische christen, markeert 1948 een glorieuze, historische gebeurtenis, de wedergeboorte van de staat Israel. Voor hen, de andere aanwezigen op de conferentie, markeert het de Nakba, de catastrofe.
In hun ogen heeft Israel vorige maand jonge Palestijnse demonstranten, die hun ongenoegen over de situatie in Gaza uitten, bij de grens met Gaza afgeslacht. In mijn ogen beschermde Israel zichzelf tegen een golf van terreur, gesponsord door Hamas.’
Brown ziet deze conferentie als een voedingsbodem voor antisemitisme, hoewel hij benadrukt dat de aanwezige christelijke leiders geen antisemitische uitspraken deden. Wel werden er rondleidingen in de omgeving georganiseerd, waarbij Israel in een heel slecht licht werd geplaatst en werd beschuldigd van etnische zuivering en genocide.
‘Het maakte niet uit hoe vaak de leiders de aanwezigen aanmoedigden om hun naasten lief te hebben als henzelf. Het algemene effect van lezing na lezing en rondleiding na rondleiding was het creëren van vijandigheid naar Israel toe als volk.’
Raketbeschietingen vanuit Gaza
Na de massale Palestijnse demonstraties bij de grens met Gaza zijn de afgelopen week de raketbeschietingen vanuit Gaza, door Hamas, op Israel, weer in volle hevigheid losgebarsten. Sommige projectielen haalden de grens met Israel niet eens en kwamen neer op eigen grondgebied, waardoor de stroomvoorziening in Gaza werd ontregeld. Andere raketten kwamen neer op 25 kilometer in Israel. Op overblijfselen van verscheidene raketten vond Israel de vermelding dat ze in Iran waren geproduceerd. Het Israëlische luchtverdedigingssysteem haalde ook tientallen raketten neer voordat ze hun doelen bereikten. Aan Israëlische kant zijn gelukkig nog geen doden te betreuren, maar wel enkele lichtgewonden. Ook zijn er opnieuw velden verbrand door brandvliegers die Hamas over de grens op laat stijgen.
Laten we bidden om een spoedig einde van deze beschietingen en om bescherming van de inwoners van Zuid-Israel, die regelmatig onder vuur liggen van de Palestijnse raketten. Vooral voor de kinderen in dit gebied is de situatie angstaanjagend.
Komt er een nieuwe Israëlische aanval in Syrië?
In het zuiden van Syrië, niet heel ver van Israel, wordt een aanzienlijke troepenmacht opgebouwd door Iran, Syrië en Hezbollah. Tegelijk lees ik het bericht dat Rusland aan Israel de vrije hand heeft gegeven om Iran en Hezbollah op ‘veilige afstand’ van Israel te houden. Door deze berichten te combineren, is de conclusie niet moeilijk: de kans is groot dat Israel binnenkort opnieuw in zal grijpen om deze dreiging uit te schakelen. (Bron: debka.com)
EU gooit weer 30 miljoen euro in het Palestijnse ‘water’
De EU heeft besloten 30 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het herstel van de grensovergang Kerem Shalom tussen Israel en Gaza. Eerst vernielden de Palestijnen bij hun protesten tegen Israel de grensovergang, en wat doet de EU? Alsjeblieft, 30 miljoen euro.
Het is alsof een verzekeringsmaatschappij je autoschade, die je zelf hebt veroorzaakt, vergoedt, zonder dat je verzekerd bent…
Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten.
Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: ‘deze conferentie creëerde vijandigheid naar Israel toe’, raketbeschietingen vanuit Gaza, komt er een nieuwe Israëlische aanval in Syrië?"