Voor troubadour Paul Cherryseed is de Thora-onderwijzing als muzikale dauwdruppels

Paul Cherryseed

Hij is een evangelische christen met katholieke roots en liefde voor Israël. Voor troubadour Paul Cherryseed is de Thora-onderwijzing als muzikale dauwdruppels.

Wie zijn muziek op een album wil kopen, kan hem nu alvast vooruit bestellen. Paul CherryseedPaul is een crowdfundingsactie gestart waarmee hij zijn album mee hoopt te kunnen bekostigen. Zijn er genoeg mensen die zijn album willen kopen, dan komt het er dus uiteindelijk ook. Het nieuwe album wordt een swingend en kleurrijk folkpopalbum met Braziliaanse ritmes en diepe verhalen over de liefde. “Inclusief een liedje dat de opmerkelijke geschiedenis vertelt over die gekke Braziliaanse hoed die ik draag in het filmpje”, schrijft Paul op zijn crowdfundingspage.

Joodse oorsprong

Aan de lezers van MessiaNieuws wil hij best alvast vertellen over de oorsprong hiervan. “Voor Brazilianen is dit een traditionele hoed. Een historicus vertelde me dat de hoed van oorsprong Joods is. Een paar eeuwen geleden werden Joden vervolgd door de Portugese inquisitie. Ze mochten dus niet laten weten dat ze Joods waren. In plaats van de kippa hebben ze toen een hoed gemaakt met een rand, waar een aantal sterren op staat, en waar slierten aan hangen. De ster van David herinnert aan Jeruzalem, de slierten verwijzen naar de talliet en ook wel naar de pijpenkrullen van de Joden.”

Volgens Paul is de ware betekenis goed verborgen gebleven. “Vandaag de dag kennen veel Brazilianen het verhaal niet. Daarom heb ik er een liedje over geschreven. Dat heb ik vanuit de Braziliaanse geschiedenis bezongen. Het gaat over een Braziliaan die gevlucht is naar de woestijn van Brazilië, de Sertão. Zijn broer is verbrand. Hij vraagt aan God: ‘Kunt u me nog water geven, ik verlang naar Jeruzalem. Ik wil terug naar Jeruzalem.’” Elke Jood heeft Jeruzalem in zijn hart, meent hij. “Daar gaat het lied over.”

Gitaar

Toen hij 14 jaar was, is hij met muziek begonnen. Paul zat in een bandje, maar bijna niemand van de bandleden kon een instrument bespelen. “Daarom besloot ik gitaar te leren spelen. Al snel kwamen toen de liedjes en dat is zo gebleven. Ik kon niet anders. Ik wilde schrijven. Dat doe ik nu – op mijn 37e – nog steeds.” Ook zijn vrouw Ilse speelt regelmatig met hem mee. “We hebben elkaar ontmoet in Amsterdam. Ik was op zoek naar een accordeonist. Via, via kwam ik op haar contactgegevens. Toen heeft zij mij uitgenodigd voor een muzikale jam in Amsterdam.”

Ritmes

Liefde op het eerste gezicht was het niet, maar zo vertelt hij: “Het was zo’n liefde die langzaam opbloeit, als een bloem in mijn hart. Ik hou zoveel van haar!” In Ilse vindt hij ook zijn inspiratiebron. “Veel liedjes die nu ontstonden, gingen als vanzelf over de liefde. Ook een liedje over ons trouwen zit erbij, A heart on the door.

Jesaja 43:19 was onze trouwtekst, die behalve de rivier door de woestijn ook gaat over iets nieuws maken. Dat liedje, Rolls like tumbleweed, schreef ik in woestijngebied, waar ik op dat moment was in Brazilië, op muzikale missiereis samen met Ilse. Daar zag ik veel nood en verlangen om te overleven. Toen moest ik denken aan onze trouwtekst. Dat ontstond als vanzelf. Ik hoorde echt bepaalde ritmes daar in Brasil. Dat raakte me. Zo heb ik een combi gemaakt van folkmuziek en Braziliaanse traditionele muziek.”

Sweetwoodstock

De troubadour laat zijn muziek overal horen, waar men er maar naar wil luisteren. “Ik ben begonnen op straat. Daarna heb ik veel gespeeld in de gevangenis en in huiskamers. Nu speel ik ook wel in kerken en op festivals. Het maakt mij niet uit. Dat zijn zowel christelijke als niet-christelijke festivals”, zegt hij. “Overal wil ik muzikale zaadjes planten voor Gods koninkrijk, maakt niet uit of in kroeg is of in kerk. Mensen hebben Zijn woorden van shalom nodig en die mag ik nu doorgeven. Dat ik dat nu mag samen met Ilse, daar ben ik erg dankbaar voor. Ik vind het zo’n bijzondere gift die me is gegeven. Dat wil ik mijn hele leven door blijven doen.”

Binnenkort mag hij spelen op Sweetwoodstock. Soms wordt hij daarvoor gevraagd, en soms stuurt hij zelf een e-mail. Hij legt altijd uit waar zijn liedjes over gaan: “Vrolijke liedjes over vrede en recht”, aldus Paul. “Mijn liedjes gaan over het goede nieuws. Ik leg daarmee uit wat Gods koninkrijk inhoudt. Dat vind ik wel mooi. Als ze erachter komen dat het eigenlijk ook wel een beetje gospel is, is het niet erg. In mijn ervaring hebben mensen niet iets tegen wat Gods koninkrijk inhoudt. Zeker niet als je uitlegt dat het gaat over shalom en liefde uitdelen. Dat Jezus in je hart is en dat Hij is als dagelijkse adem. Dan gaat het steeds meer leven.”

“Dan is het alsof Hij meezingt”

Heel expliciet zegt hij er nooit bij dat zijn liedjes christelijk georiënteerd zijn. “Daar komen ze vanzelf achter. Ook als ze me opzoeken, vinden ze wel links. Hij heeft nog nooit negatieve reacties gehad op de boodschap achter zijn muziek op wellicht een enkele keer na. “Ik vertel verhalen door te zingen. Als ik op straat speel, hebben kinderen wel eens gevraagd: ‘Je zingt over Jezus he?’ Dat vind ik erg mooi. Ik denk dat dit ook komt doordat als je van tevoren bidt: Heer, wilt u  dit tot mijn thuis maken? Dan is het of Hij meezingt. Ik geef het goede van Zijn Koninkrijk door, door dichtbij Hem te zijn…”

Lees ook: Heeft u de klanken van de bazuin al herkend?

Paradox

Zijn liefde voor Israël kwam hem niet aanwaaien. Zelf noemt hij het een paradox, hoe hij als evangelische christen met katholieke roots, zo’n liefde kon ontwikkelen voor Israël. “Een echtpaar uit de gemeente nodigde mensen uit om de Joodse feesten met ze mee te vieren. Dat ging om Pesach en het Loofhuttenfeest. Op die uitnodiging ben ik in gegaan, en ik ontdekte dat het een verrijking is van het geloof. Wat je leest in het eerste testament, dat maakt die feesten nog rijker. Zo is het gaan leven. Ik ben gaan lezen onderzoeken: Wat is Shabbat? Wat zijn die feesten? Dan gaat een wereld van Israël voor je open.”

Fish Love

Op zijn zoektocht praatte hij ook veel met verschillende mensen over het Joods gedachtengoed. “Zo heb ik van Robb Ludwick uit leefgemeenschap L’abri ook heel veel geleerd over wat shalom is en wat het inhoudt. Dat is voor mij gaan leven. Hoe breng je shalom aan in je dagelijkse leven en hoe breng je dat naar andere mensen toe.”

Bepaalde inzichten leidden ook weer tot nieuwe liedjes. “Naar aanleiding van de uitspraak van de bekende rabbi Abraham Twerski is bijvoorbeeld het liedje Fish Love ontstaan. Volgens Twerski zeggen mensen dat ze van vis houden, maar ze houden helemaal niet van die vis. Ze willen de vis gewoon opeten. Zo is het ook met liefde. In deze tijd kan liefde zo verwrongen zijn. Terwijl het erom gaat dat je elkaar wat geeft als geliefde. Niet dat je de ander ‘opeet’. Dat wordt straks ook de Messiaanse inspiratie op mijn album”, verklapt hij. “We should fish for His Love. Daarmee moeten we bezig zijn. Als je houdt van God, wil je hem het beste geven. Daar draait het om.”

Paul is heel ontroerd als hij ziet hoeveel mensen hem willen ondersteunen. Inmiddels heeft de zanger al ruim 2000 van de beoogde 6.500 euro binnen. “Ik heb goede hoop dat het zo ver kan komen. Het zou prachtig zijn als ik mijn liedjes over wat liefde nu echt is en wat niet kan delen met zoveel mogelijk mensen”, aldus Paul. “Ik hoop dat Zijn Woord zoveel mogelijk mag worden gehoord. Dat het als dauwdruppels mag vallen op de mensen, volgens Deuteronomium 30. Dat gaat over Gods Onderwijzing als dauw. Daarvan zing ik op een hele dagelijkse manier, zodat iedereen daar iets van kan meenemen.”

–> Meer informatie over Paul Cherryseed, bezoek zijn website: paulcherryseed.com
–> Ben je fan en wil je dat zijn album er komt, bezoek zijn crowdfundingspage op Voordekunst.nl.

Wees de eerste die reageert op "Voor troubadour Paul Cherryseed is de Thora-onderwijzing als muzikale dauwdruppels"

Geef een reactie