Update Midden-Oosten: ideologisch conflict onder Joodse volk, Booking.com past informatie Israël aan, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Dreigend ideologisch conflict binnen het Joodse volk
De spanningen binnen Israel nemen toe. En dan bedoel ik niet de spanningen tussen Israel en de Palestijnen, maar de spanningen binnen het Joodse volk. Er dreigt een ideologisch conflict tussen de ultraorthodoxe Joden en de liberale Joden. Afgelopen week werd dat goed zichtbaar toen ultraorthodoxe rabbi’s in het openbaar stelling namen tegen de grote en actieve lhbt-beweging (lesbisch, homo, biseksueel, transgender) in Israel. In Jeruzalem liepen donderdag, onder zware politiebeveiliging, tienduizenden jongeren in een gay parade door het centrum van de stad.

De ultraorthodoxe Joden (haredim) zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep binnen Israel. Momenteel behoort zo’n 15 procent (1 miljoen Joden) in Israel tot deze groep. Geschat wordt dat over dertig jaar een derde van de Joodse bevolking uit ultraorthodoxen zal bestaan.

Net als in ons land kent Israel over het algemeen een coalitieregering, gesteund door meerdere partijen, om zo minstens de steun van 61 van de 120 zetels in de Knesset te verkrijgen.

Momenteel zitten er in de regering Netanyahu ook twee ultraorthodoxe partijen, de United Torah Judaism en de Shas. In de regering hebben ze meer invloed dan hun aantal zetels doet vermoeden.

Het is opmerkelijk dat veel haredim anti-zionist zijn. Hun leiders staan niet achter de huidige staat Israel. Ze geloven dat de Messias de over de hele wereld verstrooide Joden terug zal brengen naar Israel en dan pas de echte/ware staat Israel zal stichten. Zij zien de huidige staat als een gruwel in Gods ogen.

Ook geloven ze dat het wereldwijd groeiende antisemitisme wordt veroorzaakt doordat Joden zelf de staat Israel hebben gesticht, in plaats van God. De meeste haridim vieren ook de Onafhankelijkheidsdag van Israel niet. Voor hen is het een treurdag. Deze haridim zijn zeer traditionele Joden, zonder tv, met beperkte internettoegang en strenge kledingvoorschriften.

Het overige deel van het Joodse volk is behoorlijk progressief en liberaal. Israel is trots op de tolerantie en de acceptatie van homo’s. Sommige Knessetleden komen er openlijk voor uit dat ze homo zijn. Het Israëlische leger is zeer open voor lhbt’ers. Het ministerie van Toerisme maakt zelfs reclame voor Tel Aviv als de top homobestemming in de wereld.

En nu, zoals vrijwel overal elders in de wereld, ook in Nederland, het lhbt-activisme verder toeneemt, wordt het conflict met de ultraorthodoxe Joden steeds zichtbaarder. Zeker in Jeruzalem. De kans is absoluut aanwezig dat dit op den duur uit de hand gaat lopen. Als u dit leest, vindt u zeker gebedspunten in deze bijdrage. (Bron: Michael Brown)

Voor Booking.com was Jeruzalem een nederzetting
De online boekingssite Booking.com vermeldde tot voor kort Jeruzalem als een Israëlische nederzetting, die geen deel uitmaakte van Israel. Booking.com is gevestigd in Amsterdam.

Onlangs nam het Belgische ‘Antwerp Joods Actueel’ (AJA) contact op met Booking.com over deze kwestie, na een tip van een lezer, aldus Michael Freilich van AJA. Hoewel hij geen reactie ontving van Booking.com, werd de site gelukkig wel aangepast. Jeruzalem behoort nu wel tot Israel. (Bron: JNS)

Veel Bijbellezers openen vroeg in de ochtend hun Bijbel
Een onderzoek onder 6000 Bijbellezers door de Amerikaanse christelijke boekuitgever Chrossway toont aan de gemiddelde Bijbellezer elke maand zo’n 24 keer in de ochtend in de Bijbel leest. Er wordt veel vaker in het Nieuwe Testament gelezen dan in het Oude Testament. De profetische boeken vindt de Bijbellezer het allermoeilijkst.

Hoewel het een onderzoek in Amerika betreft, zijn de uitkomsten toch ook voor ons interessant.
De meeste Bijbellezers vinden de ochtend het meest geschikt om hun Bijbel te lezen, daarna volgt een groep die ervoor kiest aan het einde van de ochtend in hun Bijbel te lezen. Een derde groep doet het aan het einde van de middag en de kleinste groep kiest voor de avond als meest geschikte tijd.

Vrouwen lezen vaker ‘gewoon’ de Bijbel, mannen gebruiken vaker commentaren bij het lezen van de Bijbel. In de maand van het onderzoek werd het Bijbelboek Nahum het minst gelezen, Mattheus en de Psalmen het meest. Als in het Oude Testament wordt gelezen, wat duidelijk minder vaak gebeurt, is dat het vaakst in Genesis, de Psalmen, Spreuken en Jesaja. De meest populaire boeken in het Nieuwe Testament zijn Mattheus, Markus, Lukas, Johannes, Handelingen en Romeinen.

Als grootste hindernissen om de Bijbel te lezen, worden genoemd: geen tijd, gebrek aan motivatie en discipline, een gevoel van intimidatie en de moeilijkheid om het gelezene toe te passen in het dagelijkse leven. (Bron: Christian Headlines)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: ideologisch conflict onder Joodse volk, Booking.com past informatie Israël aan, en meer"

Geef een reactie