Messiaans echtpaar dreigt Israël uitgezet te worden

Foto: Levi Zoutendijk

Moet het echtpaar Ariel en Shayla Hyde Israel verlaten omdat ze messiasbelijdend zijn? De godsdienstvrijheid in Israël staat op het spel.

Ariel en Shayla Hyde, een jong getrouwd stel uit Haifa, zijn twee mensen uit een grotere groep, in Israel en buiten Israel, die onder vuur liggen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (MOI), die zegt de natie te willen beschermen tegen Messiasbelijdende Joden.

Het is met verdriet in mijn hart dat ik dit schrijf, maar ik wil u dit niet onthouden. Premier Netanyahu stelt telkens dat christenen vrij en welkom zijn in Israel. En dat zal hij menen. Maar het beleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken is anders.

Zo zijn ook Richard en Carolyn Hyde, de ouders van Ariel, al langere tijd het doelwit van het ministerie, in pogingen hen te dwingen Israel te verlaten, en recentelijk ook Ariels broer Avi en zijn vrouw Liora.

Ariel en Shayla zijn betrokken bij de organisatie ‘Tree of Life’. Ze zien het als hun opdracht om in Israel het Evangelie te brengen.

De Sjas partij

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt meestal geleid door de ultraorthodoxe partij Shas. Vanuit dit ministerie wordt de Alijah naar en de vestiging van Messiasbelijdende Joden in Israel behoorlijk tegengewerkt. Soms wordt zelfs geprobeerd al gevestigde Messiasbelijdende Joden alsnog het land uit te krijgen, door nieuwe eisen die aan hen worden gesteld vanwege hun geloof.

Een voorbeeld: wanneer Messiasbelijdende Joden willen trouwen met een niet-Joodse man of vrouw, worden vervolgens kritische vragen gesteld over hun eigen staatsburgerschap of wordt geweigerd hun paspoort te vernieuwen of hun nieuw geboren kinderen te registreren.

Ariel en zijn ouders trokken in 2003 naar Israel en ontvingen toen het staatsburgerschap. Twee jaar later ontmoette Ariel zijn toekomstige vrouw, een Amerikaanse, met wie hij in 2008 trouwde. Nadat hij zijn studie in Amerika afrondde – ze hebben beiden (ook) het Amerikaanse staatsburgerschap – keerden ze in 2010 terug naar Israel. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vroegen ze het Israëlische staatsburgerschap aan voor Shayla.

Staatsburgerschap Ariel ingetrokken?

De Israëlische wet garandeert dat een man of een vrouw van een Israëlische staatsburger, die aan alle vereisten voldoet, na een 4,5 jarige wachtperiode ook het Israëlische staatsburgerschap ontvangt. Hoewel Ariel en Shayla al acht jaar in Israel wonen, drie kinderen hebben en een vierde op komst, weigert het ministerie Shayla toestemming te verlenen om nog langer in Israel te blijven. Ariel is geïnformeerd dat zijn staatsburgerschap zal worden ingetrokken, zodat ze gedwongen Israel zullen moeten verlaten.

Ariel heeft gediend in het Israëlische leger. Noch hij, noch zijn ouders, noch Shayla of hun kinderen hebben de Israëlische wet overtreden. Hun enige misdaad is dat ze Messiasbelijdende Joden zijn. In de ogen van de Shas partij zijn ze geen Joden, en mogen daarom ook niet in Israel wonen.

Hoewel officieel iedereen welkom is in Israel, ongeacht zijn of haar geloof, lijkt het erop dat de Shas partij het laatste woord heeft.

Psalm 94

Na de meest recente zitting over hun zaak, zei Ariel tegen Kehila News: ‘Gebruikelijk spreken in Israel niet de verdedigers tegen de rechters, maar hun advocaten. Aan het eind vroeg ik of ik ook iets mocht zeggen. Toen ik toestemming kreeg, gaf ik aan dat in Psalm 94 wordt gezegd dat het oordeel rechtvaardig zal zijn (vers 15). “Zoals u hebt gehoord, behandelt het ministerie onze zaak absoluut niet rechtvaardig. Het is in uw handen om een rechtvaardig oordeel uit te spreken”.’

De rechter besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken twee weken extra de tijd te geven om hun claims tegen een langer verblijf van Ariel in Israel te onderbouwen. Deze veertien dagen zijn inmiddels voorbij, maar het ministerie heeft nog geen gehoor gegeven aan de eis van de rechter, waardoor Ariel en Shayla nog steeds in onzekerheid verkeren, wat eveneens geldt voor veel anderen die zich in dezelfde situatie bevinden.

Laatste update

In een nieuwe hoorzitting van het gerechtshof, kortgeleden, accepteerde de rechter een nieuw voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken om Shayla toch een permanente verblijfsvergunning in Israel te geven. Echter: hetzelfde ministerie blijft inzetten op het intrekken van het staatsburgerschap van haar man Ariel en zijn ouders.

Ariel en Shayla gaan hiertegen in beroep. ‘Als ze dat winnen, zal dat enorm positief zijn voor alle Messiasbelijdende Joden die zich in dezelfde situatie bevinden,’ aldus hun advocaat. (Bron: Kehila News)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Messiaans echtpaar dreigt Israël uitgezet te worden"

Geef een reactie