Update Midden-Oosten: Israel viert 70-jarig bestaan, Iraanse dreiging en groeiende spanningen met Rusland

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Israel viert 70-jarig bestaan

Israel vierde de afgelopen week al haar 70-jarig bestaan. Terwijl wij 14 mei in onze kalender hebben staan als Onafhankelijkheidsdag van Israel, viert Israel haar onafhankelijkheid op 5 Iyar, als Yom Ha’atzmaut, Onafhankelijkheidsdag, die dit jaar begon op woensdagavond 18 april, bij zonsondergang. Deze feestdag wordt altijd voorafgegaan door de Yom Hazikaron, de Herdenkingsdag, waarop alle gevallenen worden herdacht: 23.646 soldaten en 3134 slachtoffers van terreur.

Een vaste traditie op Onafhankelijkheidsdag is de Internationale Bijbelquiz op de nationale televisie. Joodse jongeren van 14 tot 18 jaar, van over de hele wereld, testen hun Bijbelkennis.

Twee inwoners uit Israel wonnen de quiz. De 16-jarige Ezriel Shilat, afkomstig uit Hatzor Aglilit in het noorden en de yeshiva-student Cohen uit Shomria in het zuiden, werden eerste en tweede.

Hoe staat Israel er na 70 jaar geestelijk voor?

De vraag wat 70 jaar Israel geestelijk heeft gebracht, hoor ik niet vaak stellen. Toch meen ik dat het een belangrijke vraag is. Stel dat de Bijbelse profeten vandaag een woord van God tot het Joodse volk zouden spreken, wat zou hun boodschap dan zijn? Ik vrees niet erg positief. Wellicht zouden ze wijzen op de spoedige komst van de Messias, de Heere Jezus, en het volk dringend oproepen tot bekering en geloof in Hem.

De overgrote meerderheid van de Joodse bevolking van Israel wil nog niets van de Messias, de Heere Jezus weten. Het aantal abortussen is hoog, in Tel Aviv en Jeruzalem vinden grote homoparades plaats… Het is met pijn in mijn hart dat ik dit schrijf, want ik hou van Israel, ik voel mij zeer verbonden met het Joodse volk…

Toch is er ook geestelijke groei zichtbaar in Israel. Het aantal Messiasbelijdende Joden groeit. Hun aantal in Israel wordt geschat op tussen de 15.000 en 30.000, nog altijd minder dan 1 procent van de bevolking. Er zijn tientallen Messiasbelijdende gemeenten ontstaan, de invloed van de Messiasbelijdende gemeenschap groeit, in Israel en wereldwijd. We kunnen veel leren van onze Messiasbelijdende broeders en zusters en samen vormen we de gemeente van de Heere Jezus. We zouden meer samen op moeten trekken.

Zij en wij zien uit naar de bekering van het hele Joodse volk. De dag zal aanbreken dat dat zal gebeuren, op de dag van de komst van de Heere Jezus, Yeshoea. Dan zal heel Israel zalig worden.

Iraanse dreiging en groeiende spanningen met Rusland

Israel wordt geconfronteerd met een alsmaar groter wordende Iraanse militaire dreiging vanuit Syrië. De afgelopen weken voerde Israel al twee aanvallen uit op Iraanse militaire bases in Syrië. Iran heeft laten weten deze aanvallen zeker te zullen wreken. Laten we bidden dat God de volken uitstrooit die vreugde vinden in oorlog (Psalm 68:31).

Aanvankelijk liet Rusland deze Israëlische acties oogluikend toe, maar het moment nadert dat Rusland dat niet langer toe zal staan. Dat valt op te maken uit de Russische reacties na de recente aanvallen.

Ondertussen is bekend geworden dat Rusland overweegt geavanceerde S-300 raketsystemen aan het Syrische regime te leveren, systemen die zeer bedreigend zijn voor Israel. Israel heeft laten weten de levering van deze wapensystemen niet te zullen accepteren. (Bron: Arutz-7)

Vanuit Israel ontving ik een dringend verzoek tot gebed voor de huidige bedreigende situatie. Laten we bidden dat God de raad van de volken zal verbreken en bid ook om Gods bescherming voor Israel.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Israel viert 70-jarig bestaan, Iraanse dreiging en groeiende spanningen met Rusland"

Geef een reactie