Update Midden-Oosten: onverwachte terugtrekking Amerikaanse militairen uit Syrië, antisemitische trekjes gele hesjes-beweging, bidden tegen aanslagen

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in Israël en het Midden-Oosten.

* Onverwachte terugtrekking Amerikaanse militairen uit Syrië
De beslissing van de Amerikaanse president Trump om alle Amerikaanse troepen binnen 60 tot 100 dagen terug te trekken uit Syrië, is ingeslagen als een bom. In Israel, bij de Koerden in Syrië en ook in Amerika. Echter niet in Turkije, als de berichten van insiders uit het Witte Huis kloppen. Trump zou de afgelopen dagen uitgebreid met de Turkse president Erdogan over deze terugtrekking hebben gesproken.

Er komen tegelijk ook berichten uit het Witte Huis dat niet al zijn adviseurs het eens zijn met zijn beslissing. In dit kader is het wellicht niet zo vreemd dat juist gisteren de Amerikaanse minister James Mattis van Defensie zijn ontslag indiende. Hij vindt het onverantwoord om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Syrië kan grote gevolgen hebben. Allereerst voor de Koerden in het noordoosten van het land, die zich nu onbeschermd voelen tegenover Turkije. Het heeft er verder alle schijn van dat Rusland, Iran en Turkije vrij spel krijgen in Syrië en gezamenlijk met het Syrische regime de toekomst van het land kunnen bepalen.

De Israëlische premier Netanyahu heeft nog tevergeefs geprobeerd Trump op andere gedachten te brengen. De mogelijke gevolgen voor Israel zijn moeilijk in te schatten. Wel zeker lijkt de veiligheidssituatie voor Israel te verslechteren. De risico’s vanuit het oosten nemen toe.

Toen ik deze berichten las, moest ik denken aan Ezechiël 38 en 39. De weg vanuit het oosten naar Israel komt open te liggen. Laten we blijven bidden om vrede voor Jeruzalem.

* Kerk in Nazareth gebruikt Kerst om het Evangelie door te geven 
De King Church in Nazareth grijpt de Kersttijd aan om met het Evangelie naar buiten te treden, onder het thema ‘Jesus is de Reason for the Season’ (‘Jezus is de Reden voor dit Seizoen’). Deze tekst is – in het Arabisch en in het Engels – geprojecteerd op een groot tv-scherm in het centrum van de stad, vertelt Saleem Shalash, de voorganger van deze kerk.

Niet alleen de lokale bevolking, maar ook toeristen wil deze kerk in deze weken bereiken met het Evangelie. Juist in de Kersttijd komen er veel toeristen op bezoek in Nazareth.

Dominee Shalash vertelt dat hij veel positieve reacties ontvangt op de thematekst op het grote tv-scherm. ‘Het is belangrijk de mensen op Jezus te wijzen. Het gaat met Kerst niet om Santa Claus, de kerstboom of lekker eten, maar om Hem. Daar willen veel mensen meer over weten.’

De leden van de kerk gaan erop uit in de stad, zowel naar de Arabische deel als het Joodse deel van de stad.
Er worden in totaal duizend pakketjes kerstchocola uitgedeeld, met een magneet die doet denken aan het thema van de actie op het grote scherm. Verder worden ook 140 voedselpakketten uitgedeeld aan arme gezinnen. ‘Door deze acties willen we Jezus laten zien aan de mensen in Nazareth,’ aldus dominee Shalash. ‘We proberen in contact te komen met de families, met hun kinderen en hopelijk raken ze geïnteresseerd in de kerk en willen ze meer over de Bijbel en over Jezus weten.’

Jesaja 53
Shalash raakte op straat in gesprek met een Joodse vrouw. ‘De Messias is nog niet gekomen,’ merkte ze op. ‘Hij is al wel gekomen,’ reageerde de voorganger, ‘Jesaja 53 spreekt over Hem, niet over iemand anders.’

Shalash wees op allerlei andere Schriftplaatsen in het Oude Testament, waar de komst van de Messias wordt aangekondigd. Ze raakte geïnteresseerd in het Evangelie en na nog enkele gesprekken met dominee Shalash is ze tot geloof in de Heere Jezus gekomen, Die nu ook haar Redder is.’

‘De Bijbel leert ons om een licht te zijn voor de Joden, om hen jaloers te maken,’ aldus dominee Shalash. ‘Dat geldt ook voor ons vandaag, hoewel het niet altijd gemakkelijk is.’

De King Church deelt in deze decembermaand ook kalenders uit, met een Bijbeltekst op iedere pagina. Van de bevolking van Nazareth is 75 procent moslim. ‘We zijn als kerk gemotiveerd om vaker de straat op te gaan om de mensen in Nazareth te bereiken met het Evangelie,’ merkt dominee Shalash nog op. (Bron: Kehila News)

* Gele hesjes-beweging in Frankrijk heeft antisemitische kanten
De protestbeweging van de gele hesjes in Frankrijk heeft duidelijk antisemitische kanten. De demonstranten riepen slogans waarin de Franse president Macron werd uitgescholden voor ‘hoer van de Joden’ en ‘marionet van de Joden’, alsof de Joden de schuld hebben van de economische tegenwind in Frankrijk.

Onder de demonstranten bevonden zich ook veel islamitische immigranten uit Noord-Afrikaanse landen. Op andere beelden waren blanke Fransen te zien die de Hitlergroet brachten.

* Aanslagen tijdens de kerstdagen of de jaarwisseling op christenen in moslimlanden? 
Juist de komende week is het extra belangrijk om te bidden voor de christenen in moslimlanden. Het gebeurt namelijk nogal eens dat terroristen ervoor kiezen om tijdens de kerstvieringen aanslagen op kerken te plegen. Laten we bidden om Gods bescherming.

De christenen in China vragen ook om onze gebeden, nu de overheid steeds krachtiger optreedt tegen de kerken en de christenen in het land. Toch laten de christenen zich hierdoor niet afschrikken. Leden van de gemeente van Wang Yi, over wie ik vorige week schreef in het commentaar, kwamen afgelopen zondag samen in kleine groepen om toch samenkomsten te houden en te bidden. ‘Dit maakt ons geloof alleen maar krachtiger,’ zegt één van hen.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: onverwachte terugtrekking Amerikaanse militairen uit Syrië, antisemitische trekjes gele hesjes-beweging, bidden tegen aanslagen"

Geef een reactie