Update Midden-Oosten: ook Guatemala verplaatst ambassade, opmerkelijke ontwikkeling moslimwereld, Zuid-Afrika weigert hulp Israel

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Ook Guatemala verplaatst ambassade in mei naar Jeruzalem

Eerder al kondigde Amerika aan zijn ambassade aanstaande mei naar Jeruzalem te verplaatsen. Deze week besloot Guatemala dit ook te doen. ‘De moedige beslissing van president Trump heeft ons aangezet om ook te doen wat juist is,’ aldus president Morales van Guatemala. ‘Het volk van Guatemala steunt het volk van Israel.’

In 1947, toen Israel streed om zoveel mogelijk internationale steun te verwerven voor erkenning van de nieuwe staat, was Guatemala één van de eerste landen die steun uitsprak. (Bron: News Staff)

Opmerkelijke ontwikkelingen…

Christelijke sprekers hoor ik nog steeds zeggen en schrijven dat de wereldwijde haat tegen Israel toeneemt. Dat zou één van de bewijzen moeten zijn voor de spoedige komst van de Heere Jezus.

Toch klopt dit geschetste plaatje absoluut niet. Het is niet waar dat steeds meer landen zich tegen Israel keren. Integendeel. De betrekkingen tussen Israel en tal van andere landen worden juist steeds beter, ook met verscheidene Arabische landen, onder wie ook Saoedi-Arabië. Hierin speelt mee dat Iran een gezamenlijke vijand is van beide landen.

Zo bestaan er warme banden tussen Israel en het moslimland Azerbeidzjan. De sjiitische meerderheid van het land neemt het initiatief in een omwenteling in de moslimwereld wat betreft de houding naar Israel toe. Was er eerst vooral haat en vijandschap richting Israel, nu beginnen de relaties zichtbaar te verbeteren. Ambassadeur Elin Suleymanov van Azerbeidzjan in Amerika sprak zelfs op de AIPAC Conferentie, de grootste pro-Israel conferentie die jaarlijks in Amerika wordt gehouden. Hij gaf aan dat Israel en Azerbeidzjan zeer nauwe banden onderhouden.

Voor Israel is dit van groot belang, omdat Azerbeidzjan heel strategisch ligt in de Kaukasus, tussen Rusland, Iran, Georgië en Armenië, aan de Kaspische Zee.

Ik vind dit een opmerkelijke ontwikkeling en vraag me af hoe dit past in het profetische Woord. Tegelijk is het zo dat de houding tegenover Israel in een ogenblik ook weer kan omslaan, door berichtgeving in de media over Israel of door een gewapend conflict.
Laten we blijven bidden om de vrede van Jeruzalem, de shalom, de komst van de Messias, de Heere Jezus. Als de Vredevorst zal alleen Hij ware vrede brengen.

Iran viert nu al de vernietiging van Israel

De haat van de Iraanse leiders tegenover Israel neemt ongekende vormen aan. Eerder organiseerde Iran een internationale conferentie waar de Holocaust op het Joodse volk werd ontkend. Nu heeft Iran plannen bekendgemaakt om binnenkort een nieuw, groots festival te organiseren, het ‘International Hourglass Festival’, waar de aanstaande vernietiging van de staat Israel zal worden gevierd.

Volgens de ‘Iran Front Page’ zal de Joodse staat binnen 25 jaar zal worden vernietigd. ‘Wij zullen voorkomen dat het zionisme de regio nog langer onveilig maakt,’ aldus Hossein Amir-Abdollahian, de organisator van het festival. Anti-Israel organisaties over de hele wereld hebben al enthousiast gereageerd op de plannen.

De Iraanse leiders weten niet dat dit plan geen enkele kans van slagen heeft. Niemand zal in staat blijken te zijn Israel en het Joodse volk definitief te vernietigen. De Heere zal voor Zijn volk strijden. (Bron: Israel Today)

Zuid-Afrika weigert hulp van Israel bij bestrijding droogte

Het westelijke deel van Zuid-Afrika is getroffen door zeer ernstige droogte. Enkele buien die onlangs zijn gevallen, zijn absoluut onvoldoende om een einde te maken aan de ernstigste droogte in honderd jaar. Om water te besparen, is het water op rantsoen. Dat is zwaar voor de bevolking, maar zeker ook voor de landbouw. Als er niet spoedig veel regen valt, zal er in juli aanstaande in Kaapstad geen water meer uit de kraan komen.

Juist Israel heeft veel ervaring in het omgaan met droogte en in een zeer efficiënt gebruik en hergebruik van het beschikbare water. Maar toen Israel hulp aanbood aan Zuid-Afrika in verband met de droogte, werd die hulp geweigerd.

Parlementslid Kenneth Meshoe, lid van de oppositiepartij ACDP (Afrikaanse christendemocratische partij) liet weten dat het Israëlische aanbod was geweigerd op grond van de BDS-campagne (boycot, desinvestering en sancties) tegen Israel. Meshoe noemde het onverantwoordelijk dat de aangeboden hulp is geweigerd. ‘Kijk naar Israel, die mensen leven in de woestijn en hebben toch geen watertekort.’

In tal van andere droge gebieden in de wereld maakt men – met succes – al wel gebruik van de hypermoderne Israëlische systemen om met veel minder water toe te kunnen.

Veel landen beseffen niet wat ze zichzelf aandoen door hulp uit Israel te weigeren. Wie dat weigert, mist de zegen.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

1 reactieop"Update Midden-Oosten: ook Guatemala verplaatst ambassade, opmerkelijke ontwikkeling moslimwereld, Zuid-Afrika weigert hulp Israel"

  1. Wij vinden het heel goed dat wij eerlijke berichten krijgen over Israël .Gaat daarmee door en God zal zeker Zijn zegen daarover schenken als er naar waarheid nieuws wordt gegeven.

Geef een reactie