Update Midden-Oosten: verrassend onderzoek naar messiaanse beweging Amerika, mogelijk nieuw opdelingsplan Israël en spanning rond Syrië

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Grote openheid voor de Heere Jezus onder Amerikaanse Joden

Een nieuwe studie toont aan dat het aantal Amerikaanse Joden dat gelooft in de Heere Jezus veel groter is dan werd aangenomen. Het onderzoek ‘Evangelical Attitudes Toward Israel and the Peace Process’ wijst uit dat 871.000 evangelische Amerikanen Joodse ouders of grootouders hebben. ‘Er blijkt verder een grote openheid voor het Evangelie te zijn onder Amerikaanse Joden en Amerikanen met Joodse wortels,’ aldus Joel Rosenberg, een Messiasbelijdende Jood, die betrokken was bij dit onderzoek, dat in samenwerking met LifeWay Research en Chosen People Ministries werd uitgevoerd.

Het aantal christenen dat aangaf Joodse voorouders te hebben, bleek drie keer meer te zijn dan voorheen werd aangenomen. ‘Wij zijn blij met de groei van de Messiasbelijdende beweging, zowel in als buiten Israel,’ aldus dr. Mitch Glaser, directeur van Chosen People Ministries.

Volgens LifeWay Research krijgt de groei van het aantal Amerikaanse Joden en Amerikanen met Joodse wortels dat in de Heere Jezus gelooft, een extra stimulans doordat zo’n 70 procent van de Amerikaanse christenen ervan overtuigd is dat ze hun Joodse vrienden moeten vertellen over het goede nieuws van het Evangelie, over de Heere Jezus. Toch blijkt ‘slechts’ 32 procent van hen het afgelopen jaar over het Evangelie te hebben gesproken met Joodse vrienden. (Bron: News Staff CBN)

Is Donald Trump Gods speciale gezant?

Ik verbaas me erover dat zoveel christenen zo’n bijzondere plaats toekennen aan de Amerikaanse president Donald Trump. Ze zien hem als de nieuwe Kores, door God gegeven, om Gods plannen met Israel versneld in vervulling te laten gaan.

Ik zou willen aandringen op terughoudendheid met dit soort stellige uitspraken. Of hebben degenen die Trump als Gods speciale gezant zien, soms een rechtstreeks lijntje met de hemel, waardoor ze dit soort boodschappen te horen krijgen?

En zeker, ik juich de beslissing van Trump toe om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Maar nog geen enkele keer heb ik Trump horen praten over Jeruzalem als een ondeelbare stad. Dat maakt mij voorzichtig. Het lijkt er sterk op dat als hij het over Jeruzalem heeft, hij de status van de Oude, oostelijke Stad, in het midden laat.

Er circuleert momenteel in Arabische diplomatieke bronnen – afkomstig uit Saoedi-Arabië – een bericht dat Trump op korte termijn een grote vredesconferentie met Israel en de Palestijnen wil organiseren in een Arabische hoofdstad – wellicht Caïro – om alsnog te komen tot een Palestijnse staat in Judea en Samaria, grondgebied dat God aan Israel heeft gegeven. Met, ja u leest het goed, Oost-Jeruzalem als hoofdstad van deze Palestijnse staat, waarbij Oost-Jeruzalem dan onder internationaal bestuur moet komen.

Volgens deze bronnen zullen kleine Joodse nederzettingen in het gebied worden verplaatst, terwijl grotere dorpen en steden onder Israels bewind blijven. Ook zou Israel de militaire controle over het hele gebied tot de Jordaan houden. De Arabieren die in 1948 Israel zijn ontvlucht, krijgen in dit plan geen recht op terugkeer naar deze gebieden.

Het totale plan zou 40 miljard dollar gaan kosten, grotendeels bedoeld om de nieuwe staat Palestina te ontwikkelen.
Ik hoop en bid dat dit plan geen werkelijkheid gaat worden. Judea en Samaria zijn van God en door God aan Zijn volk Israel gegeven.

Israel bereidt zich voor op oorlog in het noorden

Eyal Ben-Reuven is reserve majoor-generaal in het Israëlische leger en lid van de Knesset voor de Zionistische Unie. Hij maakt deel uit van het comité van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Volgens hem laten de recente botsingen van Israel met Iraanse en andere strijdkrachten in Syrië zien dat oorlog in het noorden van Syrië slecht een kwestie van tijd is. ‘Ik bid dat ik het verkeerd zie,’ aldus Ben-Reuven. (Bron: Israel Today)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: verrassend onderzoek naar messiaanse beweging Amerika, mogelijk nieuw opdelingsplan Israël en spanning rond Syrië"

Geef een reactie