Update Midden-Oosten: ‘Zeilen voor Jezus’, Arabische christenen onder druk en wat is Rusland van plan?

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

‘Zeilen voor Jezus’

Een zeer bijzondere zeiltocht ging vorige week zaterdag van start in het Zweedse Gotenburg. Het zeilschip heet de Elida V, wat betekent: ‘het snelst zeilende schip’, in oud-Noors. Zoals de Vikingen vroeger zeilden op de wind, zo vaart ook dit schip, hoewel het met een totaal ander doel op zeereis is.

Op beide zijden van het schip staat de tekst: ‘Sailing for Jesus’ (Zeilen voor Jezus’). Het schip is onderweg naar Israel en maakt deze lange reis met een speciaal doel: het tonen van steun voor en liefde aan Israel en aandacht vragen voor de wanhopige situatie van de christenen in grote delen van het Midden-Oosten.

Dit bijzondere initiatief trekt de aandacht, omdat Zweden nu niet direct bekend staat als een land dat Israel steunt.

Israel is ook het enige land in het Midden-Oosten waar dit schip met teksten als ‘Zeilen voor Jezus’ welkom is. Bij aankomst zal het zelfs officieel welkom worden geheten door vertegenwoordigers van de Israëlische regering.

Op het kapiteinsblog van de Elida V wordt Israel beschreven als een brandende vuurtoren, omringt door landen met dictators en regimes die zich niets aantrekken van mensenrechten.

Hoewel de Elida V nu pas onderweg is naar Israel, dateren de plannen ertoe al van lang geleden. Eerdere Elida V’s – de eerste ruim vijftig jaar geleden – werden altijd geschilderd in de kleuren blauw en wit, de kleuren van de Israëlische vlag.

Lennart Abrahamson, de vader van de huidige kapitein Stefan, die op de eerste Elida V voer, vertelde al dat hij een profetische boodschap had ontvangen dat er ooit een Elida V naar Israel zou zeilen. Een profetie die nu in vervulling gaat.

Het is de planning dat de Zweedse zeilboot op 12 oktober aankomst de Israëlische havenstad Herzliya en tien dagen in Israel zal blijven. Tijdens het verblijf is Israel kan het schip worden bezocht. (Bron: Kehila News)

Wat is Rusland van plan?

Israel houdt nauwlettend in de gaten wat Rusland van plan is. Recent kwamen opnieuw enkele Russische oorlogsschepen aan in de Middellandse Zee, bij Syrië. Inmiddels heeft Rusland een aanzienlijk zeestrijdmacht samengetrokken, ook in de directe nabijheid van Israel. Waarom doet Rusland dit? Houdt men rekening met een Amerikaanse aanval op Syrië?

Hier komt nog bij dat het Russische leger deze maand de grootste militaire legeroefening sinds veertig jaar houdt. Ook de NAVO volgt deze ontwikkelingen op de voet.

Aan de oefening, met de codenaam ‘Vostok-2018’, doen 300.000 militairen mee, meer dan duizend militaire vliegtuigen, 900 tanks, twee Russische zeevloten en alle luchtmachtonderdelen.

Arabische christenen onder druk

De messiaans-joodse organisatie ‘One for Israel’ vraagt gebed voor mensen in de Arabische wereld en in de Palestijnse gebieden die door het bekijken van hun Arabischtalige evangeliserende video’s tot geloof in de Heere Jezus zijn gekomen.

Het gaat onder andere om een man in Gaza, die opgepakt en mishandeld is en nu in de gevangenis zit. Ook wordt gebed gevraagd voor een man in Irak, die eveneens tot geloof is gekomen en ternauwernood ontkwam aan de doodstraf.

Ondertussen ontvangt ‘One for Israel’ steeds vaker berichten van Arabischtalige mensen die door de video’s worden aangesproken en de Heere Jezus hebben leren kennen. Eén van hen is een dokter in Jordanië, die al drie jaar op zoek was naar antwoorden op zijn vragen, maar die niet vond. Hij zocht in de koran, maar de echte antwoorden kreeg hij door de video’s met getuigenissen van christenen. Door een ontmoeting met de Heere Jezus kwam hij tot geloof in Hem. Hij maakt zich wel zorgen over zijn toekomst, als breder bekend zal worden dat hij christen is geworden.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: ‘Zeilen voor Jezus’, Arabische christenen onder druk en wat is Rusland van plan?"

Geef een reactie