Vanuit Shomron: mediator ‘Bibi’ weet coalitie verrassend bij elkaar te houden

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in Israël vanuit het bijbelse hartland Judea en Samaria.

Tegen alle verwachtingen in heeft premier ‘Bibi’ Netanyahu het toch voor elkaar gekregen dat de wankele coalitie niet uit elkaar is gevallen. Wat een mediator!

Nadat vorige week de minister van defensie Liberman met zijn partij de coalitie verliet, leek het erop dat ook andere coaltiepartijen zoals Kulanu, van minister van economie Kachlon, en Bet HaJuhudi van Bennet de regering zouden verlaten en er dus versneld verkiezingen zouden komen. Dit tot groot plezier van de linkse oppositie. Ook Hamas zag het als een overwinning dat de politieke spanningen tot nieuwe verkiezingen zouden leiden. Maar… het is ‘not yet’.

Het eerste jaar van deze regering (2016) wist Netanyahu met slechts 1 zetel meer dan de oppositie, de regering in het zadel te houden en nu we in het vierde jaar zijn beland is die situatie terug. Dit is niet erg rooskleurig te noemen.

Netanyahu gaf aan dat het onverantwoordelijk is om in deze periode van veiligheidsproblemen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In een emotionele toespraak benadrukte hij afgelopen zondagavond dat er ingrijpende zaken spelen die nu eenmaal niet in de openbaarheid kunnen komen vanwege de veiligheid van Israel. Netanyahu neemt tijdelijk de touwtjes in handen wat betreft Defensie. Omdat hij naast premier ook minister van Buitenlandse Zaken is, zoekt hij een geschikte vervanger voor die laatste post.

We bidden voor deze coalitie; dat er juiste beslissingen zullen worden genomen en dat alle inwoners veilig zullen wonen en niet opgeschrikt worden, maar ook… dat de vijanden die Israel van de kaart willen vegen in lijn van psalm 83, die kans niet krijgen en gestopt worden.

El Al en shabbes

De hele week lazen we verslagen van met name boze El Al-reizigers die vorige week vrijdag vanuit New York naar Tel Aviv zouden vliegen maar vanwege vertragingen niet op tijd vóór shabat in Israel aankwamen. Eén vliegtuig week uit naar Athene. Niet-religieuze passagiers schreven over onbetamelijk gedrag van orthodoxen omdat deze groep erg boos en geschokt was dat zij niet op tijd in Israel konden landen. Religieuzen schreven over de verkeerde informatie die de vliegleiding gaf en dat de crew te laat bij de gate kwam waardoor de vertraging ontstond. Het was een vlucht met een hoop geschreeuw en gedreig.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: mediator ‘Bibi’ weet coalitie verrassend bij elkaar te houden"

Geef een reactie