Vanuit Shomron: trammelant vanuit de Gazastrook

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

We kunnen zeggen dat de rust in het zuiden weer enigszins is teruggekeerd na een paar dagen trammelant vanuit de Gazastrook. Woensdagochtend, zo rond 03.00 uur, werden bewoners in de omgeving van de zuidelijke woestijnstad Beersheva ruw uit hun slaap geschud vanwege een rakketalarm. Een enorme Gradrakket trof een villa en gelukkig kwam de moeder met drie jonge kinderen met de schrik vrij en waren er verder alleen lichtgewonden door wat vallend puin, struikelden sommigen op de weg naar de schuilkamers en moesten ook mensen behandeld worden voor shockreacties.

Een tweede rakket belandde vlak onder Tel Aviv in zee. De grote vraag is: waarom werkte de Iron Dome, het afweergeschut, niet?

Israel reageerde in de ochtend door twintig Hamasdoelen te bestoken. Meerdere kantoren van Hamas en een tunnel werden volledig verwoest. Op de NOS-app was de hele dag niets over de Gradrakket aanval op Israel te lezen; een aangespoelde dode haai op het Nederlandse strand was blijkbaar belangrijker nieuws.

Gaza

De regering alhier roept al tijden dat zij hard zullen optreden, maar tot nog toe is daar weinig van te merken en worden dagelijks branden gesticht door de molotovcoctailbalonnen vanuit Gaza. De balonnen verschijnen op meerdere plekken in Israel en het wordt van kwaad tot erger wanneer er niet wordt ingegrepen. Hamas lacht en blijft dreigen en blijkbaar hebben zij nog steeds de beschikking over wapens. Dat laten zij in recente filmpjes ook met trots zien. Gelukkig is het nu weer enigszins rustig, maar voor hoe lang…?

Israël heeft vanwege de Gradaanval een nieuwe Iron Dome (raketschild) vlakbij Beersheba, de hoofdstad van de Negev, geplaatst. Op het dak van het getroffen huis zijn bijna alle dakpannen erafgevlogen en het huis is volledig onbewoonbaar verklaard. De bewoners hebben helemaal niets meer. Woensdag gingen kinderen in de wijde omgeving van de stad niet naar school wat een enorm geregel betekende voor de ouders die of ook maar niet naar het werk gingen of kinderen elders moesten onderbrengen of in het uiterste geval de wat oudere kinderen zelfs tijdelijk alleen moesten laten.

Hamas ontkent dat zij de raketten hebben afgeschoten maar volgens de IDF beschikken alleen Hamas en de Islamitische Jihad over Gradraketten. Maar wie weet is er nog een splintergroepering die het niet eens is met een eventuele overeenkomst tussen Israel en Hamas, door bemiddeling van Egypte. Indirekte gesprekken zijn er wel maar of het iets positiefs oplevert? Israel stelt echter Hamas verantwoordelijk voor iedere aanval op de soevereine staat Israel.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: trammelant vanuit de Gazastrook"

Geef een reactie