Verhalen recyclen over Israël en Palestijnen

Foto: Levi Zoutendijk

De hoop op een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen heeft hij zo goed als laten varen. Een fysieke scheiding is volgens hem de best haalbare optie. Khaled Abu Toameh: „Als ik Israël was, liet ik ze met rust.”

Arabier en moslim ben ik. Maar is dat relevant? Geen alledaagse binnenkomer als je voor een groep Europese journalisten in een Jeruzalems hotel staat. Maar Khaled Abu Toameh is ook geen doorsnee mens.

Hij werd geboren uit het huwelijk tussen een Arabisch-Israëlische vader en een Palestijnse moeder en groeide op in Baqa al-Gharbiyye, op de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Hij begon zijn carrière ooit bij een aan de PLO gelieerde krant en schrijft sinds 2002 voor het rechtse Israëlische dagblad The Jerusalem Post. Hij produceerde documentaires voor BBC, NBC en andere internationale media. Tevens doceerde hij aan de universiteit van Minnesota en de London School of Oriental and African Studies.

Na dertig jaar publiceren over het Israëlisch-Palestijns conflict, is er van enig optimisme over een oplossing geen sprake meer. „Elke keer als ik naar Ramallah ga, zie ik dezelfde gezichten bij het Palestijnse leiderschap. Ik heb het gevoel dat ik alleen maar bezig ben om mijn verhalen te recyclen.”

Lees meer op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Wees de eerste die reageert op "Verhalen recyclen over Israël en Palestijnen"

Geef een reactie