Het zijn bijzondere dagen. Mooie dagen. Feestelijke dagen. We hebben wat te vieren! We vieren een geweldig wonder van de Allerhoogste. Hij deed wat mensen niet konden. Terwijl iedereen het voor onmogelijk hield, deed onze hemelse Vader iets heel bijzonders. Zo bijzonder, dat we het ieder jaar opnieuw vieren. In een wereld vol duisternis, vol onvrede en spanning gaf Hij licht, vrede en rust. Daar ging een behoorlijk moeilijke tijd aan vooraf, maar uiteindelijk won het licht het van de duisternis.
Jaren later zien we nog altijd hetzelfde gebeuren. Duisternis is er nog steeds. Onvrede en spanning eveneens. Maar ook in onze tijd is het licht van Gods liefde keer op keer sterker gebleken. Iedereen die de liefde van God heeft leren kennen zal beamen dat duisternis niet het laatste woord heeft. Dat licht van God schijnt en zal blijven schijnen tot aan de dag dat God alles nieuw zal maken. Ieder jaar opnieuw vieren we massaal dat het licht wat God ontstoken heeft nooit meer zal doven. Niet omdat de kaarsjes nooit uitgaan, maar omdat ons hart verlicht is, en wij Zijn licht mogen laten schijnen in de wereld om ons heen. Tot aan die grote dag dat er geen duisternis meer zal zijn, omdat Hij Zelf Hoogstpersoonlijk alles zal verlichten.
De meeste messiaanse gelovigen zullen in bovenstaande het Chanoekafeest herkennen. Christelijke lezers, zonder kennis van de Joodse feesten, genoten wellicht van de mooie kerstgedachte. De (misschien wel goddelijke?) grap is dat Chanoeka en Kerst eigenlijk best wel veel overeenkomsten hebben. Althans, qua boodschap. De toestanden eromheen denken we even weg.
Kerst afkraken
Wij, messiaanse gelovigen, hebben er nogal een handje van om Kerst af te kraken. We laten de christenen om ons heen goed weten dat wij niet meedoen met heidense feesten en er een afkeer van hebben. Wij vieren Chanoeka, want dat is pas écht feest! Maar, even afgezien van de gebruiken, rituelen en tradities, wat vieren we dan eigenlijk? Naast het wonder wat God deed bij de inwijding van de tempel, denken we toch (hopelijk) ook aan Jesjoea die zich tijdens Chanoeka bekendmaakte als de Messias, als de gezondene van de Vader? Als degene die gekomen is om ons eeuwig leven te geven. Dat is namelijk wat Jesjoea juist tijdens dit feest nog eens glashelder uitgelegd heeft (zie Johannes 10:22-39). En wat dat licht betreft, was het niet Jesjoea die zei: Ik ben het licht voor de wereld!?
Kerst en Chanoeka. Dit jaar valt het mooi samen, en als volgelingen van Jezus/Jesjoea vieren we in de kern hetzelfde. Laten we daarom de ‘Chanoekerstgedachte’ van ‘vrede op aarde’ en ‘licht voor de wereld’ gezellig met onze christelijke broeders en zusters volop vieren. Het enige verschil met de gemiddelde christen is dat wij het niet tweeënhalve dag, maar acht dagen lang vieren. Want ja, verschil moet er toch wezen.
Gezegende, gezellige en inspirerende feestdagen toegewenst!
Kees Hendriksen is theoloog en spreker.
Wees de eerste die reageert op "Vier de ‘Chanoekerstgedachte’"