De soap rond het Israël-standpunt van het CDA duurt maar voort. Esther Voet stelt vandaag in een column dat de christelijke partij zich “definitief tegen Israël” heeft gekeerd.
Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) schrijft in een opinieartikel op de rechtse blog Jalta dat de christendemocratische oppositiepartij “de weg kwijt is”. Volgens haar is er een fundamentele koerswijziging gaande ten aanzien van Israël en de Palestijnen. “Het is een voor het CDA historische draai, aangezien het niet langer buitenlandse politiek voert op basis van het Nederlands belang en solidariteit met die bondgenoten die voor dezelfde veiligheidsuitdagingen staan als Nederland zelf.”
De steun van het CDA dinsdag op enkele moties ten nadele van Israël, zo lijkt, “is vanuit de Nederlandse parlementaire geschiedenis bezien een keerpunt. Voor het eerst kent de Tweede Kamer immers niet langer een meerderheid die de goede banden met Israël wenst te handhaven. Het gevolg zou zomaar kunnen zijn dat Nederland zich binnenkort aansluit bij andere pro-Palestijnse applausmachines als Zweden, Spanje en Ierland. Het zal interessant zijn om te zien wat er gebeurt bij het volgende CDA partijcongres in Veghel op 12 november. Het CDA maakt met deze roekeloze draai namelijk niet alleen zichzelf te schande. Vanwege de positie als sleutelpartij in het Nederlandse politieke landschap, doet zij dit heel Nederland aan.”
Door Christenen Dienen Allah (CDA) ingediende anti-Israël motie aangenomen met steun van SP, GL, PvdA en D66. pic.twitter.com/fCXyvqn9ih
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 14 juni 2016
CDA-Kamerlid Raymond Knops, woordvoerder defensie en buitenlandse zaken, zei dinsdag in een reactie tegenover MessiaNieuws het niet eens te zijn met de retoriek van journalist Esther Voet en andere media. “Het frame dat wij nu tegen Israël zijn, klopt niet”, liet hij telefonisch weten. “Kijk naar de feiten. In de tekst van de motie komt Israël helemaal niet voor. De andere ondertekenaars, Serveas en Sjoerdsma, zijn in het verleden wel verder gegaan, maar als CDA zijnde zouden wij geen motie ondertekenen tegen het associatieverdrag met Israël.”
Dat neemt niet weg dat kritiek op Israël moet kunnen, zegt Knops. “Het CDA staat kritisch tegenover zowel Israël als de Palestijnen en voert een gebalanceerd beleid. Waar twee partijen in conflict zijn, hebben beide verantwoordelijkheid.”
“Het frame dat wij nu tegen Israël zijn, klopt niet”, liet hij telefonisch weten. “Kijk naar de feiten. In de tekst van de motie komt Israël helemaal niet voor. De andere ondertekenaars, Serveas en Sjoerdsma, zijn in het verleden wel verder gegaan, maar als CDA zijnde zouden wij geen motie ondertekenen tegen het associatieverdrag met Israël.”
Er staat twee keer Israel en een keer Israelisch in de motie.